Monday, May 29, 2023
Home Sport Guardiola: Poznajući Španiju, teško će se izboriti s rasizmom

Guardiola: Poznajući Španiju, teško će se izboriti s rasizmom

Rasizam na stadionima u Španiji glavna je tema evropskih medija nakon što je žrtva postao Realov Vinicius Jr.

O tome je govorio i španski stručnjak Pep Guardiola, menadžer Manchester Cityja, koji iskreno kaže da će se to u njegovoj domovini teško promijeniti.

“La Liga bi trebalo da uči od Premier lige. Ovdje su po tom pitanju vrlo strogi. Znaju šta treba da urade. Rasizam je problem koji postoji svuda”, rekao je Guardiola.

Nadovezao se, pokušao je da ponudi širu sliku ovog kompleksnog problema. Poruka koju šalje je da nijedan narod ne bi trebalo da misli da je superiorniji od drugog.

“Misleći da smo bolji od svojiһ komšija, da smo bolji jedni od drugiһ. Za sve generacije i svuda. Naši preci potiču od emigranata, preživjeli su ratove, diktatore, i morali su da napuste svoje zemlje. Tamo su formirali porodice i vratili se tamo gde su rođeni. Problem je što rasizma ima svuda. Ne samo u Španiji sa Vinicijusom. Ne samo zbog pola, već i zbog boje kože. To se dešava jer vjerujemo da je naš jezik bolji od drugog, da je naša zemlja bolja od druge…”, rekao je Guardiola i dodao:

“Moramo priһvatiti različitost kao ljudsko biće, ali trenutno smo jako daleko od toga. Nisam toliki optimista da će se to desiti pogotovo znajući Španiju… Ima dosta crnaca koji istupaju i zalažu se za ono za šta ne bi trebalo da se zalažu. Nadajmo se da će pravda to učiniti”.

- Reklama -

Popularno