Thursday, June 1, 2023
Home BiH Čauševiću potvrđena presuda od 5,5 godina zatvora, oduzima mu se imovina u...

Čauševiću potvrđena presuda od 5,5 godina zatvora, oduzima mu se imovina u vrijednosti 1,7 miliona KM

Bivši direktor UIO BiH Kemal Čaušević oslobođen je za pranje novca pred Apelacionim vijećem Suda BiH, a potvrđena mu je presuda po kojoj mu se izriče pet i po godina zatvora te mu se oduzima imovina vrijedna 1,7 miliona KM

Podsjećamo, izricanje presude zakazano je nakon obnovljenog suđenja i završnih riječi u kojima je Tužilaštvo zatražilo da Čaušević bude proglašen krivim za pranje novca i da mu se oduzme nezakonito stečena imovina, dok je Odbrana ocijenila da navodi optužnice nisu dokazani i zatražila oslobađajuću presudu.

Suđenje Kemalu Čauševiću počelo je u julu 2017., a prvostepenu presudu kojom je osuđen na devet godina zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi te pranja novca Sud je donio u maju 2021. godine. U presudi je navedeno da je Čaušević u maju 2007. godine stupio u kontakt sa uvoznicima tekstila Sedinetom Karićem i Anesom Sadikovićem, te im obećao povlašteni status prilikom uvoza u vidu smanjenja iznosa za carinjenje, bez detaljnih pregleda i priznavanja faktura s netačnim podacima, tražeći da mu kao protivuslugu daju iznos od 1.000 KM po uvezenom kamionu, na što su njih dvojica pristali te mu davali novac u Sarajevu i Banjoj Luci.

U toj presudi se navodi da je Čaušević od 2007. do februara 2011. primio iznos ne manji od 1,7 miliona KM, od čega je Sadiković dao 1.297.000 KM, a Karić oko 425.000 KM.

Uz Čauševića, u ovom predmetu optuženi su Karić i Sadiković. Sadiković je osuđen na dvije godine zatvora zbog davanja dara pri uvozu tekstila, dok je Karić na samom početku postupka osuđen na godinu dana zatvora za davanje dara i drugih oblika koristi, po sporazumu o priznanju krivnje sklopljenom s Tužilaštvom.

Patria

- Reklama -

Popularno