Thursday, June 1, 2023
Home Sport Rukometni savez BiH objavio da je pet klubova ispalo iz Premijer lige,...

Rukometni savez BiH objavio da je pet klubova ispalo iz Premijer lige, u RS se ne slažu

Objavom završnog biltena Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine je i službeno završena sezona u Premijer ligi BiH, te su rezultati koji su objavljeni konačni i pravomoćni. No, ne i ako se pita Rukometni savez RS.

Posljednje kolo je odigrano proteklog vikenda, a Izviđač je suvereno osvojio prvo mjesto sa šest bodova više od drugoplasirane Vogošće, a u evropska takmičenja se plasirao i Leotar.

Posljednjeg učesnika eurokupova ćemo dobiti nakon Final Foura Kupa BiH koji se igra u završnica Kupa BiH za rukometaše će se igrati u Vogošći 27. i 28. maja.

U polufinalu se sastaju Vogošća – Sloboda i Hercegovina – Izviđač. Ukoliko Hercegovina uđe u finale, igrat će u evropi iduće sezone, a u svim ostalim scenarijima Sloboda će igrati Evropu kao četvrtoplasirana ekipa u ligi ili kao osvajač Kupa.

Odluka Rukometnog saveza BiH

Ono što je zanimljivo je da bi Hercegovina mogla kao drugoligaš igrati Evropu. Naime, završnim biltenom je ustanovljeno da iz lige ispada pet klubova, te će niži rang iduće sezone igrati Hercegovina Nevesinje, Iskra Bugojno, Bosna Visoko, Gradačac i Kakanj, ali tu odluku ne žele ispoštovati čelnici Rukometnog saveza RS, piše Klix.

Predsjednik RS RS Marinko Umičević je kategorički odbio zvaničnu odluku RSBiH, te tvrdi da iz lige ispadaju samo tri tima i da mora da se poštuje odluka Nadzornog odbora RSBiH, što znači da bi ligu napustili samo Bosna Visoko, Gradačac i Kakanj, odnosno nijedan klub iz RS.

“Stav Rukometnog saveza RS je da se poštuje Statut. Nadzorni odbor je potvrdio ono što piše u Statutu o smanjenju lige. Tri su kršenja pravila. Odluka o smanjenju lige se donosi na prijedlog entitetskih saveta i ne mogu članovi Upravnog odbora da donesu odluku. Plus su oni u tom momentu bili nelegalni jer nisu bili upisani u Vijeću ministara i nisu stupili na funkciju. I treće – odluka se mora donijeti godinu dana unaprijed, a oni su je donijeli kad je sezona već počela”, poručio je Umičević.

Nema sumnje kako je pred čelnicima Rukometnog saveza BiH vrelo ljeto u kojem, ako je suditi prema dosadašnjem iskustvu, do samog početka prvenstva nećemo znati ko će sve učestvovati u takmičenju naredne sezone.

- Reklama -

Popularno