Monday, May 29, 2023
Home Sport Leipzig ne namjerava prodati Gvardiola za manje od 100 miliona eura

Leipzig ne namjerava prodati Gvardiola za manje od 100 miliona eura

RB Leipzig službeno namjerava zadržati Joška Gvardiola (21), no klub je spreman pregovarati o prodaji ako neko ponudi 100 ili više miliona eura, objavio je Bild.

Njemački medij tvrdi kako je Manchester City i dalje zainteresiran za hrvatskog reprezentativca.

Podsjetimo, novinar Skya Florian Plettenberg u martu je također objavio kako Leipzig želi zadržati Gvardiola do ljeta 2024. No on je tada izjavio da ni ponuda od 100 miliona eura ne bi promijenila mišljenje vlasnika kluba.

“Puno je zainteresovanih: Real, Chelsea, Manchester City…”, otkrio je Plettenberg.

Times, jedan od najuglednijih svjetskih medija, prije dva mjeseca otkrio je da u Gvardiolovu ugovoru s Leipzigom postoji posebna odštetna klauzula koja će se aktivirati u ljeto 2024. Tačnije, od 1. jula te godine vrijedi stavka iz ugovora po kojoj Gvardiol može otići samo ako neko za njega ponudi najmanje 110 miliona eura.

Napravi li transfer te vrijednosti u bilo koji od zainteresiranih klubova, Gvardiol će postati najskuplji branič u historiji nogometa. Trenutni rekorder je Harry Maguire, kojeg je Manchester United 2019. godine od Leicestera kupio za 87 miliona eura. Transfermarkt Gvardiola procjenjuje na 75 milijuna eura. Ugovor s Leipzigom vrijedi mu do ljeta 2027.

Gvardiol je u Leipzig prešao prije dvije godine iz Dinama uz odštetu od 18,8 miliona eura. Dinamo prema ugovoru s Leipzigom dobiva 20 posto od Leipzigove zarade prilikom transfera Gvardiola u treći klub. Ako bi ga Leipzig prodao za spomenutih 110 miliona eura, na tom transferu bi u odnosu na uloženo u Gvardiola zaradio 91,2 miliona eura.

- Reklama -

Popularno