Monday, May 29, 2023
Home Sport Garbajosa želi pomirenje FIBA i Eurolige: Najbolji način za rast je saradnja

Garbajosa želi pomirenje FIBA i Eurolige: Najbolji način za rast je saradnja

Novi predsjednik FIBA Europe Jorge Garbajosa rekao je da će njegov glavni cilj biti pomirenje i saradnja sa Euroligom.

Prvi čovjek Košarkaškog saveza Španije na ovu funkciju je izabran prije dva dana na Izbornoj skupštini u Minhenu, a na tom mjestu zamijenit će Turgaya Demirela.

“Svijet se mijenja, basketu 3×3 treba podrška, Evropa mora da ojača međunarodno liderstvo, ženskoj košarci treba dati značajan podsticaj. Sve federacije moraju da napreduju i da se razvijaju zajedno”, rekao je Garbajosa.

Bivši španski reprezentativac, osvajač šest međunarodnih medalja, insistira na tome da će mu prvi cilj biti da “izgradnja mostova saradnje” sa svim nivoima, prije svega da se nađe dogovor s Euroligom.

“Globalni dogovor, uvijek poštujući reprezentacije i domaće lige. Moj slogan je “Bolje zajedno“, želim da to uradim u Evropi. Branit ću interese Evrope i njenog napretka, ali uvijek sa izuzetnom lojalnošću. Najbolji način za rast je saradnja“, rekao je novi predsjednik FIBA Europe.

Garbajosa je tokom igračke karijere branio boje Tau Ceramike, Benettona, Malage, Toronta, Khimkija i Reala.

Sa nacionalnom selekcijom Španije osvojio je srebrnu nedalju na Olimpijskim igrama 2008. godine, zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu 2006. godine, kao i bronzu na Evropskom prvenstvu 2001. godine, dva srebrna 2003. i 2007. godine i zlatnu medalju 2009. godine.

- Reklama -

Popularno