Thursday, June 8, 2023
Home Sport Dupla kruna, skauti i Akademija: Prilika koju su u FK Sarajevo čekali

Dupla kruna, skauti i Akademija: Prilika koju su u FK Sarajevo čekali

Finansijska stabilnost san je većine nogometnih klubova jugoistočne Evrope. No, koliko god bili uspješni u aktivnostima poput marketinga i merchandisinga, bez kvaliteta u osnovnom “proizvodu” teško da mogu ostvariti taj cilj.

Piše: Hajrudin PROLIĆ

Riječ je, naravno, o stvaranju igrača. Na samo jednom izuzetnom talentu klub može zaraditi višestruko više novca nego u svim drugim oblastima kojima se bavi.

I to ne samo njegovom prodajom. Dobar fudbaler donosi rezultat, a uspjesi u domaćem prvenstvu zatim nude nastupe na međunarodnoj sceni, koje UEFA itekako zna nagraditi. Evropske utakmice potom znatno podižu cijenu većini igrača iz tima, sponzori se počinju utrkivati servirajući mnogo jače ugovore, navijači troše više novca na ulaznice i klupske suvenire, otvara se cijela lepeza mogućnosti… To je krug života u modernom nogometu. Koji počinje od jednog. Igrača.

U zagrebačkom Dinamu, sasvim sigurno, nisu sjedili ljudi koji su prvi shvatili ovu jednostavnu formulu, ali su u proteklim decenijama njenu primjenu doveli skoro do savršenstva. Milionski transferi Modrih uobičajena su pojava u svakom prijelaznom roku, riječ je o daleko najprofitabilnijem sportskom kolektivu na prostoru bivše Jugoslavije.

I sve počinje od famoznog stvaranja nogometaša. Od onoga što se dešava u omladinskom pogonu.

Da li su to shvatili i u Fudbalskom klubu Sarajevo? Sada imaju jedinstvenu priliku da pokažu kako jesu. U vlastitim rukama, trenutno, drže bisere.

Kruna rada svakog omladinskog pogona je juniorski tim. Ako stvari dobro funkcionišu u U-15 i U-17 kategorijama, kvalitet će isplivati.

Često čelnici bordo kluba naglašavaju kako su ponosni na Akademiju FK Sarajevo, a sada to mogu izgovoriti s debelim argumentima. Juniori su osvajači duple krune. Odbranili su trofej Kupa, a tri kola prije završetka prvenstvene sezone osigurali su i titulu državnog prvaka, prvu od 2017. u ovoj kategoriji.

Riječ je o izuzetno talentovanoj generaciji koja može biti temelj zdrave i uspješne budućnosti kompletnog kluba.

“Bitno je naglasiti da većinu ekipe čine takozvani ulazni juniori. Dakle, igrači koji imaju pred sobom još najmanje jednu godinu juniorskog staža. To dovoljno govori o kakvom potencijalu pričamo. Naravno da je uspjesima doprinio njihov individualni kvalitet, ali ipak bih izdvojio timski duh koji su razvili. Tako ih zapravo pripremamo za izazove seniorskog nogometa, gdje će biti jako važno kako funkcionišu unutar ekipe. Upravo zbog toga, uostalom, smatram da dosta naših juniora već sada mogu bez ikakvih problema biti konkurentni na višem nivou”, govori Danijel Stojanović, trener juniora Akademije FK Sarajevo.

Turbulentna sezona prvog tima itekako je suzila prostor šefu stručnog štaba Mirzi Varešanoviću da više koristi mlade igrače. Prava na grešku u premijerligaškim utakmicama jednostavno nije bilo. No, ipak nije imao problem gurnuti u vatru Enadina Mulalića, što se ispostavilo kao dobar potez. Naravno da je 19-godišnjak griješio, ali također pokazao veliki potencijal i stekao dragocjeno iskustvo.

Stopama nadarenog beka bi mogli krenuti njegovi saigrači iz juniorskog tima, koji je dao osam reprezentativaca ove sezone (trenutno pet na zadnjem spisku selektora Marija Ivankovića).

Bakir Nurković (18) također je jedan od dragulja Akademije koji privlači pažnju i koji je ove sezone debitovao za seniorsku ekipu Sarajeva. Moderni vezni igrač, koji se u stanju prilagoditi mnogim okolnostima na terenu, već neko vrijeme je na meti stranih klubova.

“Naši vezni nogometaši imaju po pet-šest golova na kontu, ali pokazuju i izuzetan stepen odgovornosti kada se radi o svim drugim segmentima igre koji ne uključuju realizaciju šansi. Njih navodim samo kao primjer, ali ključno je da su svi spremni da se bore jedni za druge i da svaku utakmicu neko drugo iskoči. Tako smo prevazišli i neke lošije trenutke, demonstrirali zrelost”, naglašava Stojanović.

Uz sve što su pokazali ove sezone, nije nimalo čudno što sjajne partije bordo juniora prati ogroman broj skauta. Na mečeve su dolazili stručnjaci iz Češke, Italije, Njemačke i Turske, a osim pomenutog Nurkovića, mnogima od njih zanimljiv je i Hamza Ljukovac, zatim Muhamed Buljubašić, Nidal Čelik, Talha Tabaković… Imena koja će ljubitelji fudbala u BiH, vrlo vjerovatno, sve češće slušati.

Što se, pak, same Akademije tiče, položen je važan ispit. Sistem funkcioniše, možda bolje nego ikad. Ali to tek trebamo saznati. Bordo klub je dobio priliku koju je čekao.

- Reklama -

Popularno