Sunday, June 4, 2023
Home Sport Večeras lutrija za NBA draft: Svi žele Victora Wembanyamu

Večeras lutrija za NBA draft: Svi žele Victora Wembanyamu

Otkako je prije tačno 20 godina srednjoškolsko košarkaško čudo LeBron James odlučio preskočiti koledž i odmah otići u NBA ligu, niti jedan igrač nije iščekivan s toliko pompe i hvalospjeva kao 19-godišnji Francuz Victora Wembanyame, centar od 220 centimetara koji se kreće i šutira kao Kevin Durant, a u odbrani blokira i ometa protivnike kao Rudy Gobert.

Još od prošle jeseni, kad se predstavio američkoj javnosti ekshibicijskim utakmicama u Las Vegasu, bilo je jasno da će on biti prvi izbor drafta 2023. godine i neke su franšize cijelu ovu sezonu posvetile tankiranju i dobivanju što većih šansi za dovođenje ovog generacijskog talenta, najboljeg strijelca (21.8 poena), skakača (10.3) i blokera (3.0) francuske lige.

Čudesni Francuz lani je odigrao odličnu utakmicu protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Tinejdžer je s 19 poena predvodio Francusku u ubjedljivoj 92:56 pobjedi, a tome je dodao četiri skoka i dvije blokade.

Večeras ćemo saznati kome će sreća donijeti pravo da ga izabere 22. juna u Njujorku i pokrene novu eru svoje franšize. U dva sata po našem vremenu održat će se lutrija koja će odrediti redoslijed biranja na draftu, a posebnim će se uzbuđenjem pratiti u Detroitu, Houstonu i San Antoniju, koji imaju najveće izglede.

Te tri franšize, koje su sezonu završile s najlošijim omjerima, imat će 14 posto šanse za prvi pick, a slijede ih Charlotte (12.5 posto) i Portland (10.5 posto). U konkurenciji je 14 ekipa koje se nisu plasirale u play-off, a najmanje šanse među njima ima New Orleans, samo 0.5 posto.

Na lutriji će biti izvučena četiri kluba koja će birati s prve četiri pozicije, a ostali će se nizati u skladu s ovosezonskim omjerom i šansama koje imaju za prvi pick. Ako neka od ekipa s manjim šansama upadne u top 4, samo će potisnuti za jedno mjesto sve koje je preskočila.

- Reklama -

Popularno