Wednesday, June 7, 2023
Home BiH Košarac i članovi tima za Trgovsku goru u Sloveniji: Tražimo partnera u...

Košarac i članovi tima za Trgovsku goru u Sloveniji: Tražimo partnera u zaštiti životne sredine

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac boravit će u srijedu, 17. maja 2023. godine, u zvaničnoj posjeti Sloveniji.

Ministar Košarac će se u Ljubljani u odvojenim susretima sastati sa slovenačkim ministrom ekonomije, turizma i spota Matjažom Hanom i ministrom inostranih poslova Slovenije Tanjom Fajon.

Istog dana posjetit će Agenciju za upravljanje radioaktivnim otpadom u Ljubljani, te obići Centralno skladište radioaktivnog otpada.

U delegaciji sa ministrom Košarcem prilikom posjete Agenciji za upravljanje radioaktivnim otpadom bit će i ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Bojan Vipotnik, te predsjedavajući Pravnog i Ekspertskog tima za Trgovsku goru Željko Bogut i Emir Dizdarević.

Ministar Košarac je istakao da je primarni povod posjete Sloveniji razgovor o problematici izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.

“Slovenija ne samo da ima iskustvo i stečena znanja, nego i posjeduje i trenutno dodatno proširuje svoje kapacitete za odlaganje istrošenog nuklearnog goriva i radioaktivnog otpada. Stoga bi najbolje rješenje bilo da se ovaj otpad odlaže na lokaciji na kojoj i nastaje u Sloveniji, kako je to propisano EU regulativom i standardima. U Sloveniji, kao zemlji članici EU, mi tražimo partnera u zaštiti životne sredine, a spremni smo im ponuditi i potpisivanje memoranduma o saradnji u ovoj oblasti“, istakao je ministar Košarac.

Patria

- Reklama -

Popularno