Thursday, June 1, 2023
Home Biznis U bh. susjedstvu se gradi terminal na koji će stizati i američki...

U bh. susjedstvu se gradi terminal na koji će stizati i američki gas

Predstavnici Vlade Crne Gore i američkih kompanija potpisali su 12. maja u Podgorici Memorandum za realizaciju dva energetska infrastrukturna projekta kojim će se, prema riječima premijera Dritana Abazovića, između ostalog, smanjiti zavisnost od ruskog gasa.

Riječ je o izgradnji terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) u Crnu Goru i instalaciji termoelektrane na gas, čije bi snabdijevanje dolazilo preko terminala. Projekti terminala i termoelektrane biće u Luci Bar.

– Ovo je geopolitički značajno za nas jer se umanjuje zavisnost od ruskog gasa, ali prije svega govori da znamo gdje želimo da se zemlja kreće u narednih 10, 15, 20 godina – rekao je Abazović.

Memorandum su potpisali Abazović, Phil Pyle predstavnik Enerflex Energy Systems i Olin L. Wethington, predsjednik i glavni izvršni direktor Wethington Energy Innovattion.

Wethington je kazao da Crna Gora u američkim kompanijama ima najboljeg tehnološkog partnera.

– Vjerujem da smo osigurali energetski temelj – rekao je.

Potpisnici memoranduma, saglasni su da je riječ o projektu koji će obezbijediti energetsku sigurnost i stvoriti dobre izglede za dalji energetski i ukupni ekonomski napredak Crne Gore.

- Reklama -

Popularno