Sunday, June 4, 2023
Home Sport Nehumani uslovi: Sportski novinari na Koševu bez vode, struje i interneta

Nehumani uslovi: Sportski novinari na Koševu bez vode, struje i interneta

Nakon sinoćnjeg derbija Sarajeva i Željezničara na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović – Hase, oglasili su se i iz Udruženja sportskih novinara u Bosni i Hercegovini.

Požalili su se na uslove za rad na najvećem bh. stadionu, koji su već godinama užasni, jedni od gorih u cijeloj ligi.

Saopćenje Udruženja prenosimo u cjelosti:

“Povod za još jedan apel je vječiti derbi Sarajeva i Željezničara, odigran na stadionu koji nosi naziv Asima Ferhatovića Haseta i ima prefiks “olimpijski”.

Takav stadion, na zapadnoj tribini, nema gotovo nikakve uslove za rad novinara. Ne postoje radni stolovi, u toaletima nema vode i struje, a prijeko neophodni internet za rad novinara je misaona imenica.

U trenutku kada, ne u razvijenoj Evropi nego u bliskom regionu sportski novinari imaju odlične uslove za rad, u Bosni i Hercegovini se novinari 2023. godine susreću sa problemima koji su imanentni najnerazvijenijim zemljama svijeta.

Da budemo jasni, nehumani uslovi za rad novinara nisu prisutni samo na “Olimpijskom” stadionu. Iako posljednjih godina kontinuirano ulažu u infrastrukturu, u FK Velež još uvijek nisu shvatili da novinarima moraju osigurati adekvatne uslove za rad. Da o manjim gradovima i stadionima u našoj zemlji ne govorimo.

Stoga, udruženje sportskih novinara u Bosni i Hercegovine zahtjeva od Nogometnog Saveza Bosne i Hercegovine hitnu reakciju koja će sportskim novinarima osigurati adekvatne uslove za rad na stadionima širom zemlje.

Umjesto bjanko izdavanja licenci za takmičenje u Premijer ligi BiH, potrudite se da već nakon posljednjeg sudijskog zvižduka u 33. kolu Premijer lige krenete u akciju stvaranja uslova za rad sportskih novinara u BiH”, navodi se u saopštenju.

- Reklama -

Popularno