Dijamant već duži period pregovara za potpis novog ugovora sa Nerrazurrima, a prema pisanju italijanskih medija glavni razlozi za to su novac, odnosno plaća našeg golgetera te dužina ugovora.

Džeko je donedavno bio u golgeterskoj krizi, ali u posljednja dva meča pruža sjajne partije.

Ove sezone je u dresu Intera do sada postigao 14 golova, a upisao je i pet asistencija.

Sportske novosti jutros su objavile tekst o Dijamantu u kojem o njemu pišu sa epitetima. Hrvatski mediji dodatakao se i dosadašnjeg toka njegove karijere. 

– Zanimljivo, da igrača koji već 16 godina igra fudbal na najvišoj razini, u ligama “petice” (Wolfsburg, Manchester City, Roma, Inter), u Maksimiru – nisu prepoznali. Kao igrača sarajevskog Željezničara, Džeku su opservirali skauti zagrebačkog Dinama i konstatirali: To nije materijal za nas!

Za razliku od maksimirskih “stručnjaka”, Džeku su “udomili” Česi. Teplice su otkupile njegov ugovor od Željezničara za samo 25.000 eura. Prvu je polusezonu proveo na posudbi u Usti nad Labem, igrajući za 500 eura mjesečno. Taj period je učvrstio njegov karakter, jer je, prema vlastitom priznanju, posljednju sedmicu u mjesecu najčešće – gladovao.

Poslije samo godinu dana u Teplicama, Džekin je potencijal uočio Felix Magath i njemački je Wolfsburg platio za bosanskog napadača četiri miliona eura! A nakon što se etablirao u Bundesligi, otkupio ga je Manchester City za 37 milijuna eura – piše pomenuti izvor.

Hrvati napominju da je Dijamant obećao doći u Hajduk, još u periodu  dok je igrao za Manchester City (i tada se Splitom “vrtio” sa Ibričićem). No, sve je i dalje na obećanju.

Džekin najbolji prijatelj je Ibričić, ikona Hajduka i ljubimac Torcide. Ibričić je bio u Hajduku tri godine, sanjao je o novom povratku, bio je nekoliko puta blizu dolaska (nudio se, ali su ga u klubu odbijali), a sada je u penziji i ta priča je završena.

– Kada već nikada nije zaigrao za Dinamo, Džeko bi mogao doći – na Poljud. Njegov je dolazak u splitski klub (na kraju karijere) najavio nekadašnji kapetan Hajduka Senijad Ibričić. Naime, Džeko i “Ibro” su – kumovi. S obzirom na životnu dob i činjenicu da mu krajem juna istječe ugovor s Interom, ne preostaje nam drugo nego konstatirati: Džeko, vrime je… (uzrećica navijača Hajduka) – pišu su SN.

Kapiten Zmajeva u Dubrovniku ima vilu i restoran, ali hoće li Hajduk ostati neostvarena želja ili uskoro postati realnost, sve je otvoreno…