Monday, May 29, 2023
Home Sport Bašić: O derbiju prave reportaže u svijetu, a mi smo napravili da...

Bašić: O derbiju prave reportaže u svijetu, a mi smo napravili da nema nikakvog sjaja

U Plavom salonu stadiona Grbavica održana je konferencija za medije FK Željezničar, uoči derbija sa Sarajevom.

Javnosti se obratio trener Plavih Nermin Bašić, koji kaže da će umor sutra ostaviti po strani.

“Imam veliko poštovanje prema Sarajevu. Ekipa je u tranzicijskom periodu, ali mislim da ga polako prevazilazi i to se vidi u igri i rezultatima. Imaju nadmoć na terenu protiv dosta ekipa u ligi. Ovaj derbi ima veću težinu jer tabela pokazuje da je jako bitan. Očekujem da budemo hrabri, da budemo odvažni, da vjerujemo u sebe, svoj klub i da možemo nešto napraviti. Rekao sam igračima da sam ponosan na njih, da su napravili vrhunski rezultat, bore se za Evropu, a to niko prije prvenstva nije očekivao niti tražio. Jako je lijepo biti u nadi da možemo nešto napraviti. Da moramo – ne moramo, da imamo snove zajedno sa navijačima – imamo”, rekao je Bašić na početku.

U petak Bašić neće moći računati na suspendovanog Cocalića, ali ni na povrijeđenog Galića, koji cijelu sedmicu trenira smanjenim intenzitetom, odvojeno od tima.

“Što se tiče Galića, on ima blagu rupturu zadnje lože. Stisnuo je zube, odigrao je na svoju želju i pokazao je koliko mu je stalo do kluba. Njega, dakle, nema. Cocalića nema, svi su tu. Generalno, nije samo zadnja linija problem, gdje na bekovskim pozicijama nemamo adekvatne zamjene. Umorni smo, sedma utakmica, šesti derbi, svaka četiri dana igramo utakmicu i nadao sam se da će ovaj derbi biti u subotu ili nedjelju, da konačno imamo šest dana razmaka, nisu nam dozvolili. Jako teško se rekuperira ekipa i biće određenih problema, ali ta želja i motiv za sami derbi mislim da će staviti umor sa strane i da će momci izginuti na terenu”, dodao je strateg Plavih.

Na klupi Sarajeva sutra neće biti suspendovanog Mirze Varešanovića, ali Bašić to i ne smatra nekom prednošću.

“U ovom momentu dešavanja koja su se desila u Banjaluci, mislim da nije prednost, da je njegova ekipa dobila motiv, da mu nešto vrate, da mu dokažu. U ovom slučaju, ovako kako je napuhan taj neki vještački balon, mislim da nije.”

Govorio je još jednom i o borbi za Evropu.

“Mi smo realni i znamo šta možemo, a šta ne. To su naši snovi, a kada ovako blizu dođeš onda je normalno da sanjaš o tome. U Bosni imi smatramo sve neuspjehom. Željo treba ući u jedan samoodržvi sistem da naprave zdravu priču. Krenuli su u to. Nije smak svijeta ako ne bude Evropa. Da smo blizu jesmo, da su momci zaslužili jesu, uprava kluba je zaslužila, ali neću reći da će biti katastrofa ako ne uspijemo. Znamo svi i prijašnji trener kakve je probleme imao, koliko je ovaj klub problema imao, kako su se igrači skupljali i ne vidim razlog da u ova posljednja tri kola ne uživamo, da sanjamo. Ništa se ne mora, samo se umrijeti mora. Ja nisam čovjek koji stvara taj pritisak ni sebi, a ni svojim igračima, a na kraju spreman da uzmem odgovornost za sve što bude”, istakao je Bašić.

Osvrnuo se i na činjenicu da je FK Sarajevo navijačima Želje dopustio samo 1825 ulaznica za ovaj meč.

“Imamo derbi o kojem su ljudi u svijetu pravili reportažu, koji ima zlatni sjaj, a mi smo ga napravili da nema nikakvog sjaja. Volio bih da se dogovore, da bude 20 hiljada ljudi. Od nas očekujem da budemo hrabri i neka bolji pobijedi”, dodao je.

Kalkulacijama se ne bavi.

“Ja ne znam ni koliko sada bodova imamo ako mi vjeruješ. Ne bavim se kalkuklacijama. 24 sata razmišljam o stvarima unutar ekipe. Pokušavam narednu utakmicu spremiti. Od kako sam došao, šest derbija, nemaš vremena da razmišljaš o kalkulacijama”, zaključio je Bašić.

Derbi Sarajeva i Željezničara igra se u petak od 20 sati.

- Reklama -

Popularno