Thursday, June 1, 2023
Home Sport Ibraković digao Kapfenberg iz mrtvih i doveo ga blizu opstanka: Nijedan trener...

Ibraković digao Kapfenberg iz mrtvih i doveo ga blizu opstanka: Nijedan trener ne bi prihvatio ovaj posao

Bosanskohercegovački stručnjak Abdulah Ibraković ove sezone treći put u karijeri s klupe predvodi austrijski Kapfenberg.

Ekipu je preuzeo u oktobru, kada je ona bila na dnu tabele austrijske Cvajte i već su je mnogi vidjeli trećoj ligi.

No, Ibraković je od tada podigao ekipu i Kapfenberg je, četiri kola prije kraja sezone, na korak od opstanka.

Povodom sjajnih rezultata je Ibraković govorio za austrijski Liga portal.

“Sigurno da sam se vratio u Kapfenberg u teškom trenutku. Nijedan drugi trener vjerovatno ne bi prihvatio taj posao, ali vjerovao sam da mogu nešto promijeniti. Znam te igrače i ovu ligu. Moj stil igre je drugačiji. Od početka sam vjerovao da možemo i to prenio na momčad. Vrlo brzo je to prihvatila i tada je dobila dobre rezultate. Bilo je važno imati timski duh kod igrača i stručnog štaba. Da svi povuku zajedno”, rekao je Ibraković na startu razgovora za austrijski Liga portal.

Kapfenberg je prije Ibrakovićevog dolaska osvojio tri boda iz 13 utakmica, a pod njegovim vodstvom 27 bodova u istom broju utakmica.

Igramo potpuno drugačiji fudbal od ostalih ekipa. Super smo dinamični i s puno strasti. Te emocije morate osjetiti, kako na terenu, tako i u svlačionici. Hvala Bogu vratili su se i gledatelji… borimo se zajedno, u svakoj utakmici, za svaki poen, za svaki milimetar. S ovakvim stavom bili smo nagrađeni na kraju dana”, dodao je Ibraković.

Ibraković kaže da je mentalna snaga najvažniji stub na kojem je pravio dobre rezultate s timom.

“Rekao sam tada ekipi da mi je vjera najvažnija. Najvažniji stub je mentalna snaga. Hvala Bogu, igrači su me osobno prihvatili kao oca, kao dobrog trenera i kao najboljeg prijatelja. Uvijek se možemo dalje razvijati, što sam i danas rekao igračima. Svaka sitnica je bitna”, smatra nekadašnji trener Sarajeva, Čelika, Slobode i Veleža.

Svjestan je da borba za opstanak još nije gotova, iako je Kapfenberg deveti na tabeli. Do kraja sezone su ostala četiri kola, a Young Violets, koji je u opasnoj zoni ima tri boda manje.

“Igramo za svaki milimetar, svaki udarac, svaki korner i svaku situaciju koja nas može učiniti opasnima. Zabijati i nastaviti napredovati na tabeli je cilj. Do kraja sezone svima će biti teško dolje, nama posebno zbog rasporeda, ali vjerujem u svoju ekipu. Možemo osvojiti 4 boda za ostanak u ligi”, zaključio je Ibraković.

- Reklama -

Popularno