Wednesday, June 7, 2023
Home Sport Trofejni francuski klub nakon 36 godina promijenio predsjednika

Trofejni francuski klub nakon 36 godina promijenio predsjednika

Kako je sinoć objavio L’Equipe, tako je danas stigla i službena potvrda iz Lyona – Jean Michel Aulas nakon 36 godina više nije predsjednik kluba. Novi većinski vlasnik John Textor preuzet će tu i funkciju generalnog menadžera, dok će Aulas dobiti poziciju počasnog predsjednika.

Textor će trajno biti predsjednik Lyona, a poziciju generalnog menadžera će odrađivati samo dok ne uspije pronaći osobu kojoj bi tu poziciju povjerio. Aulas klub napušta nakon što mu je u posljednjih 36 godina donio 50 trofeja u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Najveći uspjeh Lyona pod Aulasom bio je osvajanje sedam uzastopnih naslova prvaka od 2002. do 2008. godine. Aulas je 1987. preuzeo drugoligaša koji je grcao u dugovima i doveo ga do statusa jednog od najvećih klubova u Evropi te kluba koji ima jednu od najboljih akademija na svijetu i posjeduje vlastiti stadion, što je u Francuskoj prava rijetkost.

Podsjetimo, Textor je lani kupio Lyon za 800 miliona eura, a inicijalni plan bio je da Aulas ostane predsjednik još tri godine. Međutim, američki investitor nije bio zadovoljan načinom na koji je uprava pod Aulasom provodila njegove ideje, pa je dogovorio ekspresni rastanak. Aulas je dobio 10 miliona eura otpremnine, a ostat će i u Upravi kluba.

- Reklama -

Popularno