Sunday, June 4, 2023
Home Sport Međunarodno paraplivačko takmičenje Sarajevo Open 2023 održava se ovog vikenda

Međunarodno paraplivačko takmičenje Sarajevo Open 2023 održava se ovog vikenda

Pod sloganom „U vodi smo svi jednaki“ na Olimpijskom bazenu Otoka ovog vikenda biće održano četvrto Međunarodno paraplivačko takmičenje – Sarajevo Open 2023.

Neki od najboljih paraplivača svijeta današnjice doputovali su u Sarajevo, a među njima i Dino Sinovčić. Hrvatski reprezentativac osvajač je bronzane medalje na paraolimpijskim igrama u Tokiju, dvostruki svjetski šampion i evropski šampion.

„Uvijek mi je zadovoljstvo i čast doći u Sarajevo. Očekujem jedno jako dobro natjecanje, koje svake godine poprima jednu višu razinu, slično natjecanjima svjetske serije diljem Europe i svijeta. Nadam se dobrim rezultatima iako će konkurencija biti jaka“, rekao je Dino Sinovčić.

Na popisu učesnika jednog od najvećih međunarodnih takmičenja za osobe sa invaliditetom koji se održava u Bosni i Hercegovini je i najbolja paraplivačica Crne Gore Iskra Dedivanović, dok su najveće uzdanice domaće reprezentacije Ismail Zulfić i Ismail Barlov, kandidati za nastup na Paraolimpijskim igrama u Parizu naredne godine.

„Od ovog takmičenja očekivanja su nam uvijek velika. Domaćini smo, dolaze nam najbolji iz regiona i očekujem osvajanje većeg broja medalja. Mi se trenutno pripremamo za takmičenje Svjetske serije u Francuskoj i „Sarajevo open“ će nam sigurno pomoći da dodatno provjerimo našu formu“, rekao je Ismail Zulfić, najbolji paraplivač Bosne i Hercegovine.

Na međunarodnoj smotri najboljih paraplivača u Sarajevu očekuje se učešće oko 150 takmičara iz zemalja regiona i Evrope. U sklopu ovog takmičenja održaće se i drugo ekipno takmičenje.

„Ponosni smo što smo u prilici u Sarajevu organizovati jedno ovakvo značajno paraplivačko takmičenje. Ponosni smo što će publika i ljubitelji plivanja biti u prilici vidjeti neke od najboljih svjetskih plivača današnjice, koji će se boriti za medalje na Olimpijskom bazenu „Otoka“, rekao je Amel Kapo, predsjednik Plivačkog kluba SPID Sarajevo i dodao:

„Sarajevo open 2023“ takmičenje je uvršteno u kalendar Svjetske paraplivačke federacije. To je dodatni motiv i za nas kao organizatore, ali i same učesnike, da se pokažemo i predstavimo na najbolji mogući način. Za nas iz Plivačkog kluba SPID imperativ je i ekipni dio takmičenja u kojem branimo trofej osvojen prošle godine, a što će svakako uz jaču konkurenciju biti dosta zahtjevniji zadatak ovoga puta“.

Ekipa Bosne i Hercegovine motivisana je i spremna da još jednom obraduje javnost i navijače.

„Naši takmičari obavili su kvalitetne pripreme za jedno od najznačajnijih takmičara za nas u kalendaru. Ismail Zulfić i Ismail Barlov su naše prve uzdanice, ali ne i jedine. Plivački klub SPID ima plejadu paraplivača koji su se već dokazali na nekoliko međunarodnih mitinga, te sa pravom od njih očekujemo da i ovog vikenda zablistaju i ostvare željene rezultate na Olimpijskom bazenu „Otoka“, poručila je Ilda Kukuruzović, trenerica u stručnom štabu Plivačkog kluba SPID Sarajevo.

Takmičenje počinje u subotu svečanim defileom u 16 sati. Finala su na programu drugog dana vikenda.

- Reklama -

Popularno