Thursday, June 1, 2023
Home Biznis Turnir napunio kasu ugostitelja i trgovaca: U Banjaluci spiskan 41 milion KM

Turnir napunio kasu ugostitelja i trgovaca: U Banjaluci spiskan 41 milion KM

U kasu banjalučkih trgovaca, ugostitelja i drugih privrednih subjekata koji posluju u sistemu fiskalizacije tokom teniskog turnira “Srpska open” slio se gotovo 41 milion KM, što je, prema procjenama upućenih i do 50 posto više u odnosu na druge sedmice.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u Banjaluci od 16. do 23. aprila ove godine iznosio je 40,814 miliona KM.

– U istom periodu ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u cijeloj RS bio je 162,674 miliona KM – rekli su u Poreskoj upravi RS, javio je Glas Srpske. 

Da je u tom periodu više posla bilo u kafićima, restoranima i prodavnicama na području Banjaluke i šire potvrđuju ugostitelji i prodavci koji još sumiraju rezultate iz prethodnih dana, ističući da su gužve u objektima tokom turnira bile evidentne.

Predsjednik Upravnog odbora “Horeke” Goran Kurtinović posebno je izdvojio vikend tokom turnira, kada se u ugostiteljskim objektima tražilo mjesto više, što, kaže, potvrđuje i činjenica da je tih dana promet bio višestruko povećan.

– Dešavanja u RS, tačnije u Banjaluci dugo nisu privukla toliki broj gostiju. Nadamo se da će turizam u najvećem gradu RS nastaviti da se razvija ovim intenzitetom, jer smatram da smo proteklih dana u svijet poslali jednu zaista lijepu sliku iz grada na Vrbasu – rekao je Kurtinović, dodajući da u prvim danima turnira nisu imali mnogo posla, a na to je vjerovatno uticalo vrijeme.

Prema njegovim riječima, tih sedam dana prednjačili su gosti iz Srbije i Slovenije. Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kazao je za “Glas Srpske” da se na osnovu prometa tokom “Srpska opena” u cijeloj RS može zaključiti da se u Banjaluku u tom periodu slilo i do 50 odsto više novca u odnosu na uobičajene dane.

– Sad treba da budemo vješti i u narednom periodu te ponovo privučemo turiste u RS, odnosno Banjaluku, koja je u svijetu posljednjih dana prikazana u najboljem svjetlu – kazao je Pavlović.

Dodao je da je veliki turnir na kojem su u Banjaluci nastupili najbolji svjetski teniseri predvođeni Novakom Đokovićem bio sjajna prilika za promociju turističkih kapaciteta te zaradu u uslužnim granama privrede.

Da je teniski turnir “Srpska open” bio jedinstven događaj u smislu razvoja Banjaluke i okoline složila se i sekretar Udruženja turizma i ugostiteljstva u Privrednoj komori RS Dragana Šobot. Ona je istakla da su svi koji su u Banjaluku došli zbog tenisa posjetili i ugostiteljske lokale i prodavnice, gdje su potrošili određen novac.

Prema riječima Gorana Kurtinovića dobar promet je nastavljen i u danima poslije turnira zbog vaskršnjih i prvomajskih praznika, kao i Đurđevdana, koji slavi veliki broj porodica u RS.

– Među stranim državljanima koji dolaze zbog praznika i slave, ima i onih koji nisu mogli da posjete Banjaluku za vrijeme “Srpska opena” pa su to uradili upravo ovih dana – kazao je Kurtinović.

- Reklama -

Popularno