O imenima budućih direktora u nekim od najprofitabilnijih preduzeća poput BH Telecoma, Elektroprivrede BiH, KCUS-a, BH Pošte…iz vladajuće kolalicije na federalnom nivou nisu željeli govoriti. 

– Na sastancima na kojima sam ja do sada sudjelovao nikad nije spomenuta tema raspodjele javnih preduzeća- kazao je kratko za Faktor Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

Iako se u javnosti nedavno spominjalo ime Damira Hadžića kao SDP-ovog prijedloga za direktora “zlatne koke”- BH Telecoma, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić ovu informaciju je brzo demantirao. Nikšića su danas, između ostalog, na konferenciji za medije novinari upitali ko su najozbiljniji kandidati za direktore Elektroprivrede i BH Telecoma.

– Ne znam ko su najozbiljni kandidati, ne postoje, o tome nismo razgovarali. Ne znam koja je potreba da se licitira sa imenima. To su klasične neistine. Niti smo razmatrali, niti smo razgovorali kome pripada u političkom rasporedu – kazao je Nikšić.

Osim Damira Hadžića, kao drugi kandidat za čelnu poziciju u BH Telecomu spominje se i federalni zastupnik SDP-a Aner Žuljević.

Sadašnji generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman imenovan je kao kadar SDA krajem avgusta 2020. i mandat mu ističe naredne godine.

Direktor Elektroprivrede FBiH Admir Andelija imenovan je na prijedlog Demokratske fronte za generalnog direktora Elektroprivrede BiH krajem februara 2020., tako da i njemu ističe mandat naredne godine.

Također, u javnosti se do sada mnogo spekulisalo ko će naslijediti Sebiju Izetbegović na čelu Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (KCUS) – najveće bolničke ustanove u Bosni i Hercegovini. Izetbegović je direktorica KCUS-a od 2016. godine. Mandat joj ističe u januaru 2024. Saglasnost za imenovanje direktora KCUS-a daje ministar zdravstva Federacije BiH.

Direktora KCUS-a imenuje Upravni odbor koji ima 11 članova i Vlada Federacije ga imenuje na prijedlog osnivača ove ustanove na mandat od četiri godine. Dva člana predlaže Kanton Sarajevo, a po jednog ostala četiri kantona. Pored toga, dva člana predlaže Federalno ministarstvo zdravstva, a tri člana su iz reda uposlenika KCUS-a od kojih najmanje dva moraju biti zdravstveni radnici.

Vlada Federacije BiH je u aprilu 2022. imenovala deset članova, pri čemu je imenovala samo jednog člana ispred Kantona Sarajevu, te tri člana iz reda uposlenih u KCUS-u.

Direktor BH Pošte Mirsad Mujić kao prijedlog SDA obnovio je četvorogodišnji mandat na čelu ovog preduzeća u martu 2020. godine. I njemu mandat ističe naredne godine.

Nedavno je cijela uprava Elektroprivrede HZHB s direktorom Marinkom Giljom na čelu podnijela ostavke. To se moglo i očekivati budući da je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, stranke čiji su pripadnici i čelnici Elektroprivrede HZHB, najavio nove ljude ne samo u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na svim nivoima, nego i u agencijama, te javnim preduzećima.

Smjena kadrova u Elektroprivredi HZHB je očekivana i o njoj se u Hercegovini već odavno govori, pa čak i o imenima ljudi koji bi trebali naslijediti Marinka Gilju.

– Slično će se desiti i u Elektroprijenosu BiH, nešto slično će se desiti ovih dana i u HT Eronetu BiH, ali sve za dobro. Ne da bi se neko na koji način doživio ugroženim nego da damo šansu novim ljudima kao što smo u Vladi Federacije predložili nova imena- izjavio je Čović.