Thursday, June 1, 2023
Home Biznis Bogata zemlja sa najvećim udjelom slobodnih radnih mjesta u Evropi

Bogata zemlja sa najvećim udjelom slobodnih radnih mjesta u Evropi

Nedavno objavljeni izveštaj Eurostata potvrđuje problem nedostatka radnika u Austriji. S 4,6 posto ova zemlja ima najveći udio slobodnih radnih mjesta u Evropi.

Prosjek u EU je 2,8 posto, objavilo je austrijsko Ministarstvo privrede. Na zavodu za zapošljavanje prijavljeno je gotovo 113.000 slobodnih radnih mjesta.

Istovremeno, Austrija ima najveću stopu zaposlenosti svih vremena.

– Trenutno imamo rekordnu zaposlenost s više od 3,9 miliona radnika. To znači da je zaposlenost veća za gotovo pet posto nego prije pandemije 2019. godine – rekao je ministar privrede Martin Kocher.

Otprilike 77,5 posto stanovništva Austrije je zaposleno. To je uglavnom zbog povećanog zapošljavanja žena.

Prema posljednjim podacima, stopa zaposlenosti muškaraca iznosi 83,3, a žena 71,6 posto. Najveća stopa zaposlenosti muškaraca u Austriji bila je 60-ih godina prošlog vijeka, tačnije 87,3 procenta, prenio je Seebiz.

– Istovremeno primjećujemo i povećanje zaposlenosti u svim starosnim grupama, uključujući i one starije od 50 godina. Sve više ljudi radi u Austriji – dodao je Kocher.

Ipak, kako je istakao, državi su i dalje potrebni radnici iz inostranstva kako bi se mogla pokriti sve veća potreba za radnom snagom.

- Reklama -

Popularno