Vijećnici su podržali Odluku o nacrtu ugovora o osnivanju prava građenja, radi izgradnje spomen-obilježja bosanskim specijalcima – kazao je predsjedavajući OV Centar Sejad Đozo, nakon usvajanja te tačke dnevnog reda na jučerašnjoj sjednici Vijeća.

Istakao je da je to predstavničko tijelo i u prošlom mandatu donijelo sličnu odluku, te podržalo izgradnju tog spomenika koji, nažalost, zbog administrativno-pravnih prepreka nikad dosad nije započet.

Sve dalje potrebne aktivnosti preuzet će Grad Sarajevo da bi se što prije pristupilo izgradnji spomenika, s tenkom, u čast svim specijalcima – navodi se.

Ranije je najavljeno da će spomenik biti napravljen u skladu sa zahtjevima Udruženja veterana Odreda policije “Bosna”.

To udruženje je predložilo da spomenik bosanskim specijalcima bude u obliku agresorskog tenka s figurama pet bosanskih specijalaca koji su ga osvojili, što je idejno rješenje akademskog umjetnika i bivšeg vojnika Armije RBiH Nebojše Šerića Šobe.

Sredstva za izgradnju osiguralo je spomenuto udruženje, dok će potreban novac za sve eventualne dodatne troškove osigurati Grad Sarajevo jer je tako ranije najavila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić – saopšteno je iz Općinskog vijeća Centar.

(Preporod.info)