Sunday, June 4, 2023
Home BiH Najavljeni protesti: Danas u Sarajevu sjednica Parlamenta o potvrđivanju Vlade FBiH

Najavljeni protesti: Danas u Sarajevu sjednica Parlamenta o potvrđivanju Vlade FBiH

U Sarajevu će danas biti s početkom u 14.00 sati biti održana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi trebala biti potvrđena nova Vlada FBiH, a na temelju jučerašnje odluke visokog predstavnika.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je donio odluku kojom je on praktično imenovao novu Vladu FBiH, a za koju saglasnost nije dao bošnjački član rukovodstva Federacije BiH, potrpredsjednik Refik Lendo.

Premijer, potpredsjednici i ministri Vlade Federacije koje je predsjednica Federacije BiH predložila u prijedlogu odluke koji je potpisala 30. marta 2023. godine, a koji je usaglasio jedan od potpredsjednika 3. aprila 2023. godine i izmijenjene 27. aprila 2024. godine, ovime se smatraju imenovanima u skladu sa članom IV.B.5. stav (1) Ustava Federacije – navodi se u Schmidtovoj odluci.

U isto vrijeme ispred zgrade Parlamenta najavljeni su i protesti “Odbrana BiH”, a poziv se društvenim mrežama širi od jučer poslijepodne.

Vlada Federacije bit će izabrana nakon što njeno imenovanje bude potvrđeno većinom glasova u Predstavničkom domu. HDZ i stranke “Trojke” tvrde da imaju 50 zastupnika.

Koalicija koju čine ove stranke jučer je dogovorila i novu raspodjelu ministarstava u Vladi u kojoj neće biti NES-a i Stranke za BiH, a njima će se u Vladi pridružiti HDZ 1990 i Ramo Isak, bivši član NES-a.

(Preporod.info)

- Reklama -

Popularno