Wednesday, June 7, 2023
Home BiH Lideri trojke: Konaković prozvao Izetbegovića i Komšića

Lideri trojke: Konaković prozvao Izetbegovića i Komšića

U prostorijama Socijaldemokratske partije BiH održana je press konferencija lidera trojke Nermina Nikšića, Elmedina Konakovića i Edina Forte.

Nikšić je kazao da su oni obilježeni kao izdajnici jednog naroda.

Vanredna situacija sa najavljenim protestima ispred Parlamenta iziskuje da mi kao predstavnici političkih partija koji su obilježeni kao oni izdaju i prodaju interese države, jednog naroda, kažemo koju riječ o svemu ovome“, rekao je Nikšić

Da je bilo svijesti i interesa uvažila bi se volja da postoji većina i išlo bi se u parlament bez ikakvih intervencija. Schmidt je jučer riješio trajno pitanje izbora Vlade ukoliko bismo došli u ovakvu situaciju“, kazao je Nikšić.

Dodao je da će danas u Predstavničkom domu koristeći vladavinu parlamentarne demokratije argumentirano govoriti.

Možda mi najbolje ne razumijemo šta oni gube odlaskom s vlasti, pa su ovoliko nervozni. Sad su ljudi koji su zastupnici izloženi takvim pritiscima, taj novac koji se nudi, ja ne mogu da vjerujem da to toliko košta. I to od koga? Od direktora javnih preduzeća. Vjerujem da će zastupnici izdržati“, dodao je Nikšić, ističući da ih nije strah i da žele realizirati program na kojem su danima radili.
Predsjednik SDP-a ponovio je da su umjesto lažnih patriotskih floskula pružili ruku svima, jer BiH je moguća samo ako se razgovara.

Alternativa razgovoru je sukob, a mi t ne želimo. Poručujem jasno da ovi koji organiziraju proteste ukoliko žele da nekim nasiljem spriječe volju većine to vodi u anarhiju“, istakao je Nikšić, kazavši da onda ne treba čuditi ako u nekim drugim krajevima Bih počnu upirati prstom i govoriti kako se i u Sarajevu ne poštuje većina.

Edin Forto, lider NS kazao je da je blokada postala nešto što je nažalost postala uobičajena pojava.

Tužan sam jer nismo sami mogli donijeti odluke. Tužno je da ne možemo formirati sami Vladu, koja već pet godina radi u tehničkom mandatu“, kazao je Forto.

Dodao je da neće dozvoliti još četiri godine Vlade Fadila Novalića. Elmedin Konaković kazao je da su u medijskom linču.

Imamo takvu vrstu pritiska od odlazećeg režima. Ali smo znali za to. Oni imaju takvu moć kroz javna preduzeća. Linč bez ijednog argumenta. Ova koalicija nije nikada ni milimetar odstupa od interesa BiH“, kazao je Konaković.

Onda se osvrnuo i na dešavanja u virtualnom svijetu.

Spinovi koje i neke vaše kolege zdušno podržavaju narušavaju stabilnost BiH“, istakao je Konaković, pa je nastavio i o radu Vijeća ministara.

Ne da nismo trgovali već smo ojačali institucije BiH. Nama treba malo više vremena da bismo ih potpuno ojačali. Koji je to proces u kojem smo trgovali. Nemamo Ministarstvo sigurnost, ali imamo Promet i komunikacije, koje je prema našem mišljenju jače“, dodao je Konaković.

Govoreći o kulminaciju odnosa kazao je da smo svi krivi.

Danas je ta kulminacija. Mi ne bismo ušli u vladu koja je nametnuta. Rješenje kojima se rješava pitanje otimanje Bošnjaka. Sjećate se Šilja…Ne dozvoljavamo da se to zaboravi. Evo svima koji kažu da nije trajno pitam može li sljedeći put biti ovako. Ne može“, kazao je Konaković i dodao da je smanjena etnička vrijednost glasa!

Pozivam Izetbegovića i Komšića da shvate šta rade. Vidjeli su da ne podliježemo pritisku, ali obojica vode stvar u eskalaciju. Njih dvojica imaju najveću odgovornost“, kazao je Konaković.

Istakao je da svojim narativom Komšić i Izetvegović podsjećaju na Milorada Dodika, te da postoje različiti epilozi, ali da će sjednica biti održana a Vlada na čelu sa Nikšićem biti imenovana!

Patria

- Reklama -

Popularno