Thursday, June 1, 2023
Home Sport Bijela kuća potvrdila: Novak Đoković će moći igrati na US Openu

Bijela kuća potvrdila: Novak Đoković će moći igrati na US Openu

Novak Đoković, najbolji teniser svijeta i za mnoge najbolji svih vremena, moći će ove godine igrati na US Openu, posljednjem Grand Slam turniru sezone na kojem ga prošle godine nije bilo zbog pravila vezanih uz zaštitu od koronavirusa.

Đoković nije bio vakcinisan i nije imao pravo ulaska u Sjedinjene Američke Države zbog odluke da strani putnici i radnici u saveznim institucijama moraju biti vakcinisani protiv covida-19.

Bijela kuća jučer je objavila da 11. maja ukida mjeru zbog koje Đoković nije igrao niti na turnirima iz Masters 1000 serije u SAD-u. Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao je u januaru da se ukine obveza da većina stranih putnika u zračnom prometu bude vakcinisana protiv covida-19, što je jedno od rijetkih preostalih ograničenja putovanja.

Bidenova administracija ukinula je u julu prošle godine obvezan negativan test na koronavirus za strane putnike u zračnom prometu, ali je zadržala mjeru Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) o obavezi vakcinacije za većinu stranih putnika. Ministarstvo državne sigurnosti saopćilo je u ponedjeljak da se ta obaveza ukida i za strane državljane koji ulaze u SAD kopnenim ili morskim putem. 

Đoković je u karijeri osvojio rekordna 22 Grand Slam naslova, jednako koliko i Rafael Nadal i dva više od penzionisanog Rogera Federera. US Open je osvajao triput, 2011., 2015. i 2018. godine. Ovogodišnje izdanje US Opena započinje 28. avgusta.

- Reklama -

Popularno