Friday, March 31, 2023
Home Biznis Federacija dobila još jednog velikog izvoznika, zaposleno više od 200 novih radnika

Federacija dobila još jednog velikog izvoznika, zaposleno više od 200 novih radnika

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalni ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić posjetili su danas Općinu Hadžići i Tehničko – remontni zavod (TRZ) Hadžići.

Premijer i ministar su sa načelnikom ove općine Hamdom Ejubovićem i direktorom fabrike Ismom Hebibovićem obišli pogone TRZ-a u koji je Vlada FBiH u proteklom periodu uložila značajna sredstva, što je rezultiralo zapošljavanjem više od 200 novih radnika.

Premijer Novalić tokom posjete TRZ-u je naglasio da je ovaj pogon primjer transformacije iz starog programa ka drugim sredstvima koja su u mnogo većoj potražnji na svjetskom tržištu.

– Značajno je povećan broj ljudi koji su ovdje zaposleni kao i proizvodni kapaciteti TRZ-a. Drago nam je jer smo dobili još jednu fabriku koja je veliki izvoznik i nastavit ćemo podržavati ovakav pristup – kazao je premijer.

Ministar Džindić je podsjetio da su radnici ovog pogona štrajkovali prije godinu, ali da je danas situacija u TRZ-u u potpunosti okrenuta na bolje.

– Danas imamo 5,5 miliona KM realizacije što nije malo. Imamo povećanje kapaciteta proizvodnje i kontinuirano povećanje broja zaposlenih. Ovo je izrazito dobar uspon kada pogledamo firme u namjenskoj industriji. Ovo će u budućnosti biti logistička firma za cijelu namjensku industriju u FBiH, a vjerujem i u regionu – naveo je ministar.

Dodao je da će Vlada FBiH u budućnosti kroz investicije pomoći da se u TRZ-u unaprijede tehnološke cjeline vezano za kontrolu i proizvodnju, te da se urede prostorije i poboljšaju uvjeti za rad u pogonu.

Kako je kazao direktor TRZ-a Ismo Hebibović, prošle godine je u kompleksu radilo 36 osoba, a danas pogon zapošljava 255 ljudi.

– Realizacija za prošlu godinu iznosila je 5,5 miliona KM, a ostvarena dobit 167.000 KM. Planovi za ovu godinu su povećanje dobiti, broja zaposlenih, proizvodnih kapaciteta, nabavka nove opreme, te popravka objekata kako bi radnici mogli raditi neometano – naveo je Hebibović.

Tokom posjete delegacije Vlade FBiH Općini Hadžići razgovarano je o ranijim ulaganjima i projektima koje je Federalna vlada pokrenula i podržala na ovom području, kao i o budućim projektima koji će unaprijediti živote građana Hadžića.

– Sagledali smo naša zajednička ulaganja u protekle tri godine koja su bila zaista intenzivna, a razgovarali smo i o nekim budućim projektima. Radi se o zaista naprednoj općini koju ćemo mi nastaviti podržavati – kazao je Novalić.

Načelnik Ejubović istakao je da je današnja posjeta upriličena kao rezultat dosadašnje saradnje Vlade FBiH i Općine Hadžići.

– Dogovorili smo intenziviranje saradnje jer ova općina ima ogroman potencijal. Od interesa je i za Kanton Sarajevo i za FBiH da se taj potencijal iskoristi. Ovdje je moguće graditi industrijske objekte, razvijati turizam, ali i ulagati u poljoprivredu – rekao je načelnik.

Premijer Novalić i ministar Džindić s načelnikom Ejubovićem također su obišli i položili cvijeće na spomen – obilježje šehidima i poginulim borcima ove općine. 

- Reklama -

Popularno

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com