Sunday, March 26, 2023
Home BiH Trojka od Šmita očekuje da deblokira formiranje nove Vlade FBiH

Trojka od Šmita očekuje da deblokira formiranje nove Vlade FBiH

Predsjednici stranaka trojke NIP-a, SDP-a i Naše stranke danas su jasno iznijeli stav da očekuju od visokog predstavnika da omogući formiranje nove Vlade FBiH, a prihvatljivo im je i rješenje koje bi se odnosilo samo na ovaj izborni ciklus. 

Elmedin Konaković je kazao da ako nakon jučer “svima nama nije jasno šta se u BiH dešava i ako ćemo ponovo podleći nekoj vrsti spinovanih priča o zaštiti Bošnjaka, ja to ko Bošnjak govorim ponosno, mi nismo zaslužili nikakav progres i nikakav napredak.”

Ako ćemo na tu buku, tu galamu, koruptivnih političara mi sa strahom reagovati onda nam ne treba nikakva nova vlast, treba nam Fadil Novalić još četiri godine. Spreman sam na svako rješenje koje s vlasti skida lopove, kriminalce i one koji zloupotrebljavaju javne institucije i kratkoročno i dugoročno zbog građana BiH. Nadam se da je Šmit svjestan greške koju je napravio, a napravio je i dublje greške koje su pravnici izanalizirali, otvorio Pandorine kutije koje će se desiti naredni ciklus, ako naredni ciklus izbora neka većina odluči da ne formira Dom naroda u roku od 50 dana, kako je Šmit propisao, da se ne konstituiše, e tad možete birati s pet ruku.

Malo me nervira što sam vidio da je podložan ovim pritiscima koji dolaze iz duboke države, prijetnjama ulicom, protiv toga se borim. Smatram da je vrlo važno da se ispoštuje parlamentarna većina u oba doma“, kazao je Konaković.

Imao je i poruku za SDA navodeći da ako imaju “gram obraza, ona će nakon ovog jučer imati sjednicu Glavnog odbora, Predsjedništva, izviniti se građanima i reći evo ljudi mi ćemo se malo resetovati, evo glasat ćemo za vašu vladu”.

Ako toga ne bude Šmit mora reagovati. On mora reagovati zbog trenutka u kojem se BiH nalazi“, kazao je Konaković.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto je kazao da se blokada dešava i da će se nastaviti.

Visoki predstavnik mora deblokirati formiranje vlasti. Ne vidim način da bude dogovora sa SDA. Gospodin Lendo kao potpredsjednik FBiH otkako je izabran nije više SDA, on zastupa građane, on je svima potpredsjednik i on mora dati mandat onome ko donese natpolovičnu većinu. On nije tu da uvede SDA u vlast, već da da mandat većini“, kazao je.

Nermin Nikšić također očekuje da visoki predstavnik odblokira formiranje vlasti.

Ne znam da li će, ne znam ni kakva bi ta odluka mogla biti“, kazao je Nikšić.

Osmorka i HDZ imaju imena ministara za Vladu FBiH, a naredne sedmice se očekuje sastanak kako bi se predala lista ministara.

Patria

- Reklama -

Popularno