Thursday, March 30, 2023
Home Biznis Pred bankrotom i moćna švajcarska banka

Pred bankrotom i moćna švajcarska banka

Nakon bankrota većeg broja američkih banaka – po Evropi dionice banaka bilježe minus i do 25 posto! Da je finansijski svijet nikad bliži provaliji – upozoravaju ekonomski stručnjaci i predviđaju veliku globalnu finansijsku krizu. Panika je zavladala širom svijeta.

Nakon bankrota američkih banaka – globalni finansijski sistem ruši se kao kula od karata! Dok se po Americi zatvaraju banke – po Evropi, dionice banaka bilježe minus i do 25 posto. Predvodnik potencijalnog “kolapsa” evropskog finansijskog sistema je švajcarska banka “Credit Suisse”, koja je zabilježila gubitak od čak 20 posto.

Mnogim bankama je, da bi zaustavili strahovit pad na berzama, stopirana trgovina cionicama i drugim hartijama. Ipak, trenutno je najalarmantnije u Americi, gdje brojnim finansijskim institucijama prijeti krah!

– Ako spasavaju ove banke, to može potrajati par sedmica, a ako prestanu da spašavaju banke – idu na štampanje novca, onda može da potraje godinu dana – rekao je ekonomista Branko Dragaš, piše RTRS.

Bankrot američkih banaka i pad dionica evropskih banaka – početak je globalne finansijke krize, upozoravaju ekonomisti. Šta to znači za Balkan!?

– Sve nas može ugroziti. Kada Titanik tone, mi smo pod palubom. Što znači, svi kad su pod palubom: loše mogu da prođu. Mi smo plitko tržište finansijama, kao u nekom lavoru i to će se značajno odraziti ovdje – dodao je Dragaš.

– Za razliku od krize 2007-2008. godine danas postoje mehanizmi za mnogo brže reagovanje u takvim situacijama. Što je i učinjeno, američko ministarstvo finansija, centralna banka brzo su odreagovali, nesmetano korišćenje novca, da to ne izazove dalju lančanu reakciju – izjavio je ekonomista Mališa Đukić.

Iz Centralne Banke BiH, ističu da bojazni za naš bankarski sistem, ipak ne bi trebalo da bude!

– Kada je u pitanju bankarski sistem u BiH, on je stabilan. Banke su likvidne. Ukoliko dođe do negativnih efekata, naše banke bi se mogle oduprijeti – naveo je član Upravnog odbora Centralne Banke BiH Dragan Kulina.

Kao jedan od negativnih efekata, ekonomisti predviđaju, povećanje kamatne stope.

Bankarski bankroti u Americi oborili su i cijenu nafte. Tako je, barel na evropskom tržištu jutros koštao 78 dolara, dok je ne tako davno, cijena barela išla i do 120 dolara.

- Reklama -

Popularno

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com