Friday, March 31, 2023
Home Sport FIFA napravila promjene: Na idućem Svjetskom prvenstvu će se igrati čak 104...

FIFA napravila promjene: Na idućem Svjetskom prvenstvu će se igrati čak 104 utakmice

FIFA je potvrdila promjene koje će se dogoditi na sljedećem Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Kako piše The Athletic, od 2026. godine će na prvenstvo ići 48 reprezentacija umjesto dosadašnje 32. U prvom će krugu biti 12 grupa po četiri momčadi, a dalje će proći sve prvoplasirane i drugoplasirane te osam najboljih trećeplasiranih momčadi iz grupa. Značit će to da će se igrati 104 utakmice u 39 dana.

Tako će FIFA dobiti još 40 utakmica na svom najvećem takmičenju. Dosad su se u formatu s 32 reprezentacije igrale 64 utakmice. Postojala je mogućnost i da se sve reprezentacije podijele u grupe s po tri momčadi, no izgleda da se od te ideje odustalo.

Od dodatnih 16 reprezentacija na svjetskom prvenstvu tri mjesta trebale bi dobiti azijske reprezentacije, četiri afričke, dva sjevernoameričke, dva južnoameričke, tri evropske i jedno pacifička. Zadnji sudionik dobit će se međukontinentalnim razigravanjem. Evropske kvalifikacije počet će u martu 2025. godine i trajat će godinu dana.

Svjetsko prvenstvo 2026. godine bit će prvo u historiji koje će organizirati tri domaćina – Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Kanada. Podsjetimo, dosad je jedino svjetsko prvenstvo koje nije imalo jednog domaćina bilo ono 2002. godine, koje se održalo u Japanu i Južnoj Koreji.

- Reklama -

Popularno

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com