Thursday, March 30, 2023
Home Biznis Biden odobrio veliki projekt na Aljasci

Biden odobrio veliki projekt na Aljasci

Američki predsjednik Joseph Biden odobrio je kontroverzni projekt bušenja nafte na Aljasci nazvan Willow, kojem se protive aktivisti za zaštitu okoliša i neke autohtone zajednice na Aljasci, upozoravajući na klimatske promjene, ugroženost divljih životinja i moguću nestašicu hrane.

Projekt Willow multinacionalne firme Conoco Phillips, koji uključuje višedecenijsko bušenje nafte i plina na tri lokacije u vlasništvu američke vlade ukupne površine 23 miliona hektara na teritoriju poznatom kao Nacionalne rezerve nafte – Aljaska, bit će biti jedan od najvećih te vrste na američkom tlu, izvještava londonski dnevnik Guardian.

Procjenjuje se da će ovo nalazište proizvoditi oko 180.000 barela nafte dnevno u razdoblju od 30 godina, prenosi Seebiz.

Projekt Willow mogao bi stvoriti jednu od najvećih “ugljičnih bombi” na tlu SAD-a, potencijalno oslobađajući dvostruko više stakleničkih plinova od svih projekata obnovljivih izvora energije na javnom zemljištu u SAD-u do 2030. godine.

Neimenovani dužnosnik američke administracije rekao je u nedjelju da područje na kojem se planira eksploatacija nafte i plina uključuje jezero Teshekpuk, visoravan Utukok, rijeku Colville, lagunu Kasegaluk i posebna područja zaljeva Peard, izvijestio je ranije AP.

- Reklama -

Popularno

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com