Thursday, March 30, 2023
Home Biznis Dobra godina: Njemački proizvođač automobila se pohvalio rekordnom dobiti

Dobra godina: Njemački proizvođač automobila se pohvalio rekordnom dobiti

Njemački proizvođač luksuznih sportskih i terenskih vozila Porsche u ponedjeljak je izvijestio da je ostvario rekordnu dobit u 2022. godini koju je obilježio njegov izlazak na berzu.

Unatoč problemima s isporukom Porscheova dobit prije kamata i poreza (EBIT) u 2022. tako je dosegnula 6,8 milijardi eura, poskočivši za 27,4 posto u odnosu na 2021.

Prihod mu je porastao za 13,6 posto, na 37,6 milijardi eura, pokazuju prvi poslovni rezultati podružnice Volkswagena sa sjedištem u Stuttgartu nakon inicijalne javne ponude (IPO) u septembru prošle godine.

“Ostvarili smo daleko najsnažniji rezultat u istoriji Porschea, u teškim uvjetima”, rekao je šef Porschea i VW-a Oliver Blume.

U prošloj je godini prodao 309.884 automobila, 2,6 posto više nego u 2021., u skladu s najavama.

Uprava je optimistična u prognozama za ovu poslovnu godinu, sa ciljanim prihodom u rasponu od 40 milijardi do 42 milijarde eura.

VW Grupa je u prošlogodišnjem septembru putem IPO-a Porscheovih dionica prikupila ukupno 9,1 milijardu eura kroz uvrštenje četvrtine povlaštenih dionica.

Nadalje, ’25 posto plus jedna dionica’ Porscheovih redovnih dionica s pravom glasa pripala je matičnoj kompaniji VW Porsche SE, koju kontroliraju obitelji Porsche i Piëch.

U decembru Porscheove dionice uvrštene su u indeks Frankfurtske berze DAX s kompanijama najveće tržišne vrijednosti, zamijenivši proizvođača sportske opreme Pumu.

Hina

- Reklama -

Popularno

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com