Friday, March 31, 2023
Home Sport Revolucija: Collina najavio ukidanje sudijske nadoknade, ali samo u posebnim slučajevima

Revolucija: Collina najavio ukidanje sudijske nadoknade, ali samo u posebnim slučajevima

Na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Kataru svjedočili smo revoluciji. Sudijske nadoknade bile su veće nego ikada, nerijetko su trajale i preko 10 minuta, a sada bi moglo doći do nove revolucije.

Ova bi išla u suprotnom smjeru, pošto je legendarni sudija Pierluigi Collina najavio moguće ukidanje nadoknade! Doduše, u samo nekim utakmicama.

Takozvano štopovanje vremena kako bi se što tačnije nadoknadilo vrijeme koje je provedeno bez igre dovodi do toga da su nadoknade u mečevima sada gotovo redovno duže od pet minuta.

“U nekim mečevima to praktično nema nikakvog smisla, kao na primjer u duelu u kome je Liverpool pobijedio Manchester United 7:0. Ipak, sve dok pravilo ne bude izmijenjeno u Pravilima igre ono mora da se primjenjuje”, insistira Collina, inače prvi čovjek Sudijske organizacije FIFA.

Collina je naveo i da se razmatra mogućnost da nadoknada vremena bude u potpunosti ukinuta u utakmicama u kojima jedan tim ima određeni broj golova prednosti kada meč uđe u 90. minut.

To svakako neće proći bez velikih rasprava jer bi za početak otežalo timovima pokušaj da bar poprave gol razliku koja nekada može da odluči o opstanku ili ispadanju iz lige.

Collina je rekao da je Mundijal u Kataru bio sjajan primjer kako treba pristupiti ovoj temi, a upravo je meč Liverpoola i Manchester Uniteda uzeo kao potvrdu tog primjera.

“U tom meču je bila nadoknada od minut poslije prvog i od tri minuta poslije drugog poluvremena. Mogu da shvatim da je to bila odluka sudije u odnosu a rezultat koji je bio aktuelan u tom momentu. Ali, ako propozicije takmičenja kažu da je gol razlika bitan faktor na bilo koji način, onda jedan gol može da bude izuzetno značajan”, rekao je Collina.

“Na meču Španije i Kostarike na Svjetskom prvenstvu, Španija je dala jedan gol u nadoknadi vremena. Taj gol mogao je da bude presudan kako za Španiju tako i za Kostariku za plasman dalje“, naveo je čuveni Italijan i drugačiji primjer.

“Igrači razumiju da trošenje i ‘krađa’ vremena više ne vrijede jer će sve to vrijeme biti nadoknađeno na kraju utakmice. Kada su igrači to shvatili, prestali su i da pokušavaju da troše vrijeme“, dodao je.

“Možda u budućnosti možemo da, u okviru Pravila igre, razmatramo ideju da nema nadoknade vremena ako jedan tim ima određeni broj golova prednosti. Kada sam igrao bejzbol, meč je prekidan ako nakon šestog ininga jedan tim ima prednost veću od šest. Ali, to bi bila promjena Pravila igre“, dodao je Collina.

FIFA je ranije već razmatrala uvođenje načina mjerenja vremena u fudbalu sličnog onom koji postoji u košarci, ali se od toga veoma brzo odustalo.

- Reklama -

Popularno

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com