Thursday, March 30, 2023
Home Sport Real Madrid sazvao hitan sastanak uprave zbog optužbi protiv Barcelone

Real Madrid sazvao hitan sastanak uprave zbog optužbi protiv Barcelone

Optužnica koju je zbog korupcije nogometnih sudija tužilaštvo podiglo protiv Barcelone i afera koja je zbog toga izbila, toliko potresa Španiju da je prekinula zadnjih godina aktuelno ne samo uzajamno poštovanje, nego čak i savezništvo najvećih rivala.

Otkako se Florentino Perez 2009. vratio kao predsjednik Reala te posebno nakon što je prije dvije godine to u Barceloni napravio Joan Laporta, odnosi između španskih giganata svjetskog nogometa su sjajni. Njihovi predsjednici jedan o drugome i njihovim klubovima govore s najvećim poštovanjem, a zajedno su nastupili i u zasad propalom projektu Superlige.

Koliko je jaka ta nova i naizgled neprirodna unija Reala i Barce, pokazala je i možda najveća afera u historiji španskog sporta koja je izbila prošlog mjeseca. Tada su novinari radio postaje Ser Catalunya otkrili da je Barcelona od 2001. do 2018. Joseu Mariji Enriquezu Negreiri, bivšem potpredsjedniku španske sudijske komisije i njegovoj kompaniji platili ukupno 8,4 miliona eura. Negreira im je zauzvrat delegirao arbitre koji odgovaraju Barceloni te garantovao da će oni suditi za nju.

Na ovo je 18 od 20 klubova La Lige reagiralo izdavanjem zajedničkog saopštenje, u kojem su izrazili duboku zabrinutost otkrićem što je radila Barcelona. Jedini klub osim Barcelone koji nije reagovao bio je Real. Real se jedini nije oglasio ni kada je krenula službena istraga.

No, nakon što je jučer tužilaštvo u Barceloni podiglo je optužnicu zbog korupcije protiv FC Barcelone te njenih bivših predsjednika Josepa Marije Bartomeua i Sandra Rosella, savezništvo je završeno.

Real je danas objavio saopštenje:

“U svjetlu ozbiljnosti optužbi tužilaštva protiv Barcelone i njenih dvaju predsjednika zbog duboko utemeljenih sumnji za korupciju i njihovih odnosa s bivšim potpredsjednikom sudijske organizacije, predsjednik Reala saziva hitan sastanak uprave za sutra u podne, kako bi odlučili o koracima koje Real Madrid mora poduzeti u pogledu ovog događaja.”

- Reklama -

Popularno

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com