Wednesday, March 29, 2023
Home Sport Osuđen na kaznu zatvora: Robinho nestao nakon što je naređeno njegovo hapšenje

Osuđen na kaznu zatvora: Robinho nestao nakon što je naređeno njegovo hapšenje

Bivši brazilski napadač Robinho (38), nekadašnja velika nogometna zvijezda sa 100 nastupa za reprezentaciju, u Italiji je pravomoćno osuđen na devet godina zatvora zbog silovanja, nakon što mu je odbijena žalba.

Trenutno se nalazi u Brazilu, tačnije, tako se barem misli. Naime, Robinho je nestao nakon što je naređeno njegovo hapšenje.

Uz Robinha je osuđen i njegov prijatelj Ricardo Falco koji je 2013. godine također sudjelovao u grupnom silovanju jedne žene u milanskom noćnom klubu Sio Cafe. Robinho je osuđen već prije pet godina, a nakon njegove žalbe suđenje je završeno tek u oktobru prošle godine.

Aktualna presuda je konačna i mogućnosti za žalbu više nema, a prema italijanskom krivičnom zakonu, izdržavanje zatvorske kazne treba započeti odmah. Brazil gotovo nikada ne izručuje svoje državljane te je donesena odluka da Robinho može biti na slobodi, ali ne smije napuštati državne granice.

Advokat silovane žene Jacopo Gnocchi tada je izjavio:

“Mojoj klijentici je svejedno hoće li kazna biti odležana u Brazilu ili Italiji. Bitno je da se provede pravda i da kazna bude u potpunosti izvršena.”

Robinhu nije svejedno pa je, čim je saznao da bi mogao biti uhićen, nestao i pitanje je je li uopšte i dalje u Brazilu.

Silovanje za koje se tereti bivšu nogometnu zvijezdu dogodilo se 2013. u poznatom milanskom noćnom klubu, u njemu je sudjelovalo ukupno šest silovatelja, ali osuđeni su samo Robinho i još jedan.

Robinho je bio na rođendanskoj zabavi sa suprugom i prijateljima, a žrtva, koja ih je poznavala od ranije, s dvije prijateljice. Kad su prijateljice otišle, Robinho je suprugu odveo kući i vratio se na zabavu, gdje su on i prijatelji žrtvi davali alkohol dok “nije postala nemoćna oduprijeti im se”.

U odbrani je Robinho tvrdio da nema dokaza da žrtva nije pristala na seks te da je alkohol konzumirala dobrovoljno. Vjerodostojnost njegovih riječi značajno gubi na vrijednosti jer se zna da je Robinho i 2009., dok je igrao za Manchester City, također bio optužen za silovanje, ali optužbe su tada odbačene.

Robinho je karijeru započeo baš u Santosu, iz kojeg je prešao u Real Madrid, a kasnije u Manchester City i Milan. Posljednjih godina igrao je u Kini, Turskoj i Brazilu, a posljednji klub za koji je igrao prije povratka u matični bio je istanbulski Basaksehir.

- Reklama -

Popularno