Thursday, March 30, 2023
Home Balkan Indonezija otvorila gradilište za svoj novi glavni grad

Indonezija otvorila gradilište za svoj novi glavni grad

Narandžasto-crvena zemlja iskopana je u džungli Istočnog Bornea, gdje je indonežanska vlada započela izgradnju svog novog glavnog grada koji će se zvati Nusantara, piše AP.

Zvaničnici obećavaju „održivi šumski grad“ koji životnu sredinu stavlja u središte razvoja i ima za cilj da bude ugljično neutralan do 2045. godine. Projekat je bio pod kritikama ekologa i autohtonih zajednica, koji kažu da degradira životnu sredinu i dalje se smanjuje stanište ugroženih životinja kao što su orangutani te raseljava autohtone ljude koji se oslanjaju na zemlju za život.

Indonezija je počela gradnju nove prijestolnice sredinom 2022. godine, nakon što je predsjednik Joko Widodo najavio da će Džakarta, zagušena, zagađena sadašnja prijestolnica koja je sklona zemljotresima i koja brzo tone u Javansko more, prestati biti glavni grad.

Planovi za novu prijestonicu, otprilike duplo veću od New Yorka, su veličanstveni. Zvaničnici hvale stvaranje futurističkog zelenog grada usredotočenog na šume, parkove i proizvodnju hrane koja koristi obnovljive izvore energije, „pametno“ upravljanje otpadom i zelene zgrade.

Moramo razmišljati dalje od onoga što se dešava danas i pokušati se pozabaviti (stvarima) koje su futurističke“, rekao je Bambang Susantono, predsjednik Uprave za nacionalni kapital Nusantare, govoreći o podizajnu grada i sposobnosti da odgovori na buduće izazove.

Digitalni prikazi koje je podijelila vlada prikazuju grad okružen šumom, s ljudima koji šetaju trotoarima sa drvoredima i zgradama s krovovima prekrivenim biljkama okruženim stazama za šetnju, jezercima, čistim potocima i bujnom šumom.

Arhitektura zgrada inspirisana je modernim urbanim tornjevima u kombinaciji sa tradicionalnom indonežanskom arhitekturom: predsjednička palata u obliku garude, mitske ptice i nacionalnog simbola Indonezije, te druge zgrade koje stilski daju naglasak na tradicionalnu arhitekturu koju koriste starosjedilačke grupe širom arhipelaga. Očekuje se da će izgradnja ključnih zgrada, poput predsjedničke palate, biti završena do augusta 2024. godine.

Vlada planira inauguraciju grada 17. augusta sljedeće godine kako bi se poklopila s Danom nezavisnosti Indonezije.

Nusantara je grad za sutra“, rekao je Susantono.

Patria

- Reklama -

Popularno

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com