Thursday, March 30, 2023
Home Biznis Forum Grupacije EIB: Predsjednik Hojer izrazio spremnost za podsticanje ulaganja u obnovljive...

Forum Grupacije EIB: Predsjednik Hojer izrazio spremnost za podsticanje ulaganja u obnovljive izvore energije

Predsjednik Evropske investicione banke (EIB) Verner Hojer izjavio je tokom Foruma Grupacije EIB da je EIB spremna da poveća svoj doprinos planu REPowerEU sa sadašnjeg paketa od 30 milijardi eura na 45 milijardi eura u obliku dodatnog finansiranja, u saglasnosti sa svojim upravljačkom strukturom. Time bi se mobilisalo više od 150 milijardi eura ulaganja kao podrška zelenim tehnologijama i energetskoj nezavisnosti Evrope od fosilnih goriva.

U EIB smo spremni da odigramo svoju ulogu u evropskoj investicionoj inicijativi koja podržava konkurentnost EU i doprinosi održavanju jednakih uslova za sve učesnike na jedinstvenom tržištu”, rekao je Hojer. EIB ima sve uslove da postane ključni finansijski stub inicijative za pripremu za eru nulte neto emisije.

EIB je prošle godine ugovorila rekordno finansiranje energetskih projekata koji podržavaju ovu incijativu i spremna je da učini još više, pod uslovom da države članice EU donesu odgovarajuće mjere koje bi to omogućile.

“EU mora da bude motivisana nedavnom najavom politike u SAD i udvostruči napore na putu ka nultoj neto emisiji”, dodao je Hojer, misleći na američki Zakon o smanjenju inflacije. „Trebalo bi da kombinujemo EU fondove, podsticaje i povoljne kredite u jednostavne finansijske instrumente koji pomažu da se tranzicija ubrza za sve zemlje članice EU, a ne samo one sa dovoljno dubokim džepom da mogu da ponude državnu pomoć́. Finansijska sredstva nam ne nedostaju da to uradimo. Potrebni su nam politička volja i plan koji će investitorima dati sigurnost i privući privatni kapital.

Predsjednik Hojer je izjavio da će Inicijativa „Evropski tehnološki šampioni”, koju je nedavno pokrenula Grupacija EIB, a kojom će upravljati Evropski investicioni fond, igrati vitalnu ulogu u evropskoj konkurentnosti. Takođe je istakao i značaj novog razvojnog ogranka EIB Global.

“EIB je preko svog razvojnog ogranka EIB Global na dobrom putu da obezbijedi najmanje jednu trećinu od 300 milijardi eura investicija, koje inciijativa Global Gateway planira da podrži do 2028. godine. Evropa treba da pojača svoje političko i ekonomsko prisustvo i uticaj u svijetu. EIB Global je ključni dio ovog napora” , izjavio je.

Prilikom otvaranja prvog Foruma EIB u Luksemburgu, predsjednik Hojer je rekao da „novo okruženje zahtijeva od svih nas da se prilagodimo i donekle ponovo izmislimo točkove koji nas pokreću. Otuda i tema Foruma: Prilagođavanje svijetu koji se mijenja’.”

Cijeli govor možete pročitati ovdje, a više o prvom održanom Forumu EIB ovdje.

- Reklama -

Popularno

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com