Friday, March 31, 2023
Home Biznis Dobit “Elektrokrajine” 605.000 KM

Dobit “Elektrokrajine” 605.000 KM

Preduzeće “Elektrokrajina” Banjaluka je prošlu godinu okončalo sa neto dobiti od 605.228 KM zahvaljujući preduzetim mjerama na uspostavi efikasnije organizacije i finansijske stabilizacije.

Direktor “Elektrokrajine” Dragan Čavić ocijenio je da ostvareni profit potvrđuje da su poslovanje uspješno prilagodili okolnostima značajnog gubitka poslovnih prihoda zbog prestanka djelatnosti prodaje električne energije od 1. aprila 2021. godine.Upravo iz navedenog razloga su, kako ukazuje, ukupni prihodi najvećeg distributivnog preduzeća u RS-u u 2022. u odnosu na prethodnu godinu smanjeni za 13,7 posto, na 132,2 miliona KM, dok su rashodi sa druge strane bili pritisnuti opštom inflacijom i neophodnim rastom plata radnika, izvijestio je Glas Srpske.

– Uprkos tome, uspješno realizovani proces reorganizacije, finansijskog restrukturiranja i rezanja neproduktivnih troškova omogućio je da ukupne rashode smanjimo za čak 18,1 posto, na 130,4 miliona KM, što nam je i donijelo pozitivan finansijski rezultat – istakao je Čavić.

Podsjetio je da je “Elektrokrajina” u procesu uspostave nove organizacije, između ostalog, smanjila broj zaposlenih za 30 posto, sa 1.908 na 1.324,  čime je poboljšana struktura radne snage uz ostvarene višemilionske uštede na platama.

– Značajno smanjenje broja radnika omogućilo nam je, takođe, da povećamo plate u namjeri da zaustavimo odliv deficitarnog tehničkog i drugog stručnog kadra. Prosječna plata je od marta 2019. godine, kada sam došao na čelo preduzeća, pa do januara ove godine povećana sa 986 KM na 1.443 KM, odnosno za 457 KM ili 46 posto – kazao je Čavić.

Što se tiče aktivnosti na unapređenju kvaliteta isporuke električne energije, u Upravi “Elektrokrajine” ukazuju da su u distributivnu mrežu i druge razvojne projekte u prošloj godini uložili 31 milion KM, dok su distributivni gubici smanjeni za 6,8 posto.

– Sagledavajući protekle nepune četiri godine otkako se nalazim na čelu preduzeća investirali smo skoro 100 miliona KM. Za to vrijeme je izgrađeno i sanirano više od 1.400 kilometara vodova i 470 trafostanica, što je maksimum u okviru naših regulisanih prihoda od mrežarine – ukazao je Čavić.

Napominjući da “Elektrokrajina” brine o mreži dužine 24.000 kilometara i 4.500 trafostanica, Čavić je rekao da značajan dio mreže, posebno u ruralnim i šumsko-planinskim krajevima, zahtijeva potpunu rekonstrukciju, što bi uz neophodnu digitalizaciju distributivnog sistema zahtijevalo investicije koje se mjere stotinama miliona maraka.

– Suštinski se javlja potreba za kreiranjem programa sveobuhvatne rekonstrukcije distributivne mreže u Republici Srpskoj koji bi se finansirao i iz drugih javnih izvora, a ne samo iz prihoda distributivnih preduzeća koja evidentno nisu dovoljna – zaključio je Čavić.

- Reklama -

Popularno

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com