Wednesday, March 29, 2023
Home Sport UEFA će vratiti novac navijačima Liverpoola zbog haosa na prošlogodišnjem finalu Lige...

UEFA će vratiti novac navijačima Liverpoola zbog haosa na prošlogodišnjem finalu Lige prvaka

UEFA će vratiti novac navijačima Liverpoola koji su svjedočili prošlogodišnjem finalu Lige prvaka u Parizu. To je objavila danas evropska krovna nogometna organizacija nakon što je u nezavisnom izvještaju navedeno da je ona odgovorna za haos izvan stadiona.

Finale 28. maja je s početkom kasnilo 36 minuta nakon što tisuće navijača Liverpoola nisu uspjele ući na Stade de France, gdje je na kraju Real Madrid slavio 1:0.

Francuska policija snimljena je kako koristi suzavac prema navijačima, uključujući žene i djecu. Iako je UEFA prvo okrivila navijače Liverpoola za haos, upravno tijelo se kasnije izvinilo nakon objavljivanja nezavisnog pregleda.

“Uzeli smo u obzir velik broj stavova izraženih i javno i privatno te vjerujemo da smo osmislili shemu koja je sveobuhvatna i poštena. Prepoznajemo negativna iskustva tih navijača tog dana i ovom shemom vratit ćemo novac navijačima koji su kupili ulaznice i koji su bili najviše pogođeni poteškoćama u pristupu stadionu”, rekao je generalni sekretar UEFA-e Theodore Theodoridis.

UEFA je rekla da će povrat novca biti dostupan svim navijačima s ulaznicama za vrata A, B, C, X, Y i Z, gdje su “prijavljeni najteži incidenti”. Navijači Liverpoola imali su 19.618 ulaznica za finale. Ulaznice za finale stajale su između 62 funte (70 eura) i 610 funti (685 eura).

“Osim toga, svi navijači koji prema podacima kontrole pristupa nisu ušli na stadion prije 21 sat ili koji uopšte nisu mogli ući na stadion, imat će pravo na povrat novca”, dodala je UEFA.

- Reklama -

Popularno