Tuesday, March 21, 2023
Home Biznis Tesla nastavlja svoj uspjeh u 2023. godini

Tesla nastavlja svoj uspjeh u 2023. godini

Tesla slavi još veći uspjeh 2023. godine nakon što je kompanija objavila da su njeni najnoviji prihodi premašili očekivanja, zabilježivši rekordnih 24,32 milijarde dolara prihoda.

Cijena dionica kompanije ove je godine porasla za oko 64 posto – daleko iznad većine ostalih akcija kojima se trguje.

Izvršni direktor i glavni akcionar, Elon Musk, prošle godine je prodao svoje akcije u iznosu od 39 milijardi dolara kako bi finansirao kupovinu i upravljanje Twitterom. Neki dioničari Tesle navodno su bili nezadovoljni što Musk troši vrijeme na upravljanje Twitterom jer bi kao rezultat toga potencijalno mogao biti manje fokusiran na Teslu. To je izvršilo pritisak na cijenu dionicu Tesle, koja je u decembru pala za 39,6 posto, piše b92.

S obzirom na to da je posao s Twitterom završen, a rezultati Tesle premašili očekivanja, i podatak da je u Kini broj isporuka Tesle u januaru skočio 18,4 posto u odnosu na decembar prošle godine, naveo je mnoge velike investitore poput Džordža Soroša da se priključe. Soroš je u prethodnom tromjesečju kupio gotovo četvrt miliona dionica kompanije.

Pozitivan sentiment u vezi Tesle se nastavila najavom da će se 1. marta održati dan investitora, i Muskova najava da će biti otkriven njegov “Master plan 3”. Trgovci očekuju vijesti o detaljima u vezi sa Cybertruckom, hardveru i vijesti o Teslinoj viziji sljedećih koraka u tehnologiji električnih vozila.

Investicione banke Morgan Stanley i Deutsche Bank postavili su ciljnu cijenu od 220 dolara, a Mizuho očekuje da će akcije dostići 250 dolara u odnosu na trenutnu cijenu od 199 dolara.

- Reklama -

Popularno