Friday, March 31, 2023
Home BiH Počeo je teći rok od 30 dana za izbor nove Vlade FBiH

Počeo je teći rok od 30 dana za izbor nove Vlade FBiH

Centralna izborna komisija BiH na jučerašnjoj sjednici je donijela Odluku o potvrđivanju rezultata posrednih izbora za predsjednika i potpredsjednike Federacije Bosne i Hercegovine čime je počeo teći rok od 30 dana prema Ustavu FBiH za izbor nove Vlade FBiH. 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine potvrdila je da su za predsjednika i potpredsjednike Federacije Bosne i Hercegovine izabrani: Lidija Bradara – predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, Refik Lendo – potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Igor Stojanović-potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine.

Odluka o potvrđivanju rezultata posrednih izbora za predsjednika i potpredsjednike Federacije Bosne i Hercegovine će biti objavljena u službenim glasilima a izabranoj predsjednici i potpredsjednicima Federacije Bosne i Hercegovine će biti uručena Uvjerenja o dodjeli mandata.

Prema Ustavu FBiH predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju, u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije. Svako upražnjeno mjesto popunjava se istim postupkom.

Ukoliko Zastupnički dom ne potvrdi imenovanje Vlade, predsjednik Federacije u saglasnosti s potpredsjednicima Federacije, a uz konsultaciju sa premijerom ili kandidatom za tu funkciju, ponovo će postupiti u skladu sa stavom 1. ovog člana.

Vlada se može smijeniti bilo odlukom predsjednika Federacije, uz saglasnost potpredsjednika Federacije, ili izglasavanjem nepovjerenja Vladi većinom glasova u svakom od domova. Predsjednik Federacije smjenjuje ministre na prijedlog premijera“, navodi se u Ustavu FBiH.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović jučer je kazao kako se nada da će u 30 dana biti formirana nova Vlada FBiH te da bi Bradara trebala početi konsultacije sa kandidatom za premijera Nerminom Nikšićem.

Patria

- Reklama -

Popularno

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com