Tuesday, March 21, 2023
Home Balkan Ukrajinski piloti na obuci u SAD

Ukrajinski piloti na obuci u SAD

Dva ukrajinska pilota nalaze se u Arizoni gdje vježbaju na simulatorima letenja i gdje ih ocjenjuje američka vojska, javio je Reuters.

SAD i saveznici preplavljuju Ukrajinu oružjem od projektila Javelin do raketnih bacača HIMARS, ali nisu obećali sofisticirane mlaznjake i najveće naoružane dronove.

„Događaj upoznavanja“ u Arizoni je prvi i olakšat će dijalog između ukrajinskog i američkog osoblja i pružiti priliku da se promatra kako američko ratno zrakoplovstvo djeluje, rekao je američki vojni zvaničnik, govoreći pod uslovom da ostane anoniman.

Ovaj događaj nam omogućava da bolje pomognemo ukrajinskim pilotima da postanu efikasniji piloti i bolje ih savjetujemo o tome kako da razviju vlastite sposobnosti“, rekao je vojni zvaničnik.

Program uključuje gledanje kako ukrajinski piloti sprovode planiranje i izvršavanje svojih misija u simulatorima letenja da bismo utvrdili kako možemo bolje savjetovati ukrajinsko ratno zrakoplovstvo o korištenju sposobnosti koje imaju“, rekao je zvaničnik administracije pod uslovom da ostane anoniman.

Drugi saveznici su također vodili slične događaje u prošlosti, rekao je zvaničnik odbrane. Zvaničnik odbrane nije rekao koliko dugo su Ukrajinci bili u SAD.

Zvaničnici su rekli da nema novih informacija u vezi sa obećanjima borbenih aviona F-16 Ukrajini. „Radi se o njihovoj obuci na njihovim vlastitim avionima“, rekao je zvaničnik administracije, „a ne o F-16“. SAD nisu započele nikakvu obuku Ukrajinaca za F-16, rekao je u utorak članovima Predstavničkog doma Colin Kahl, zamjenik ministra odbrane za politiku. Obuka na vojnoj opremi, kako za njenu upotrebu tako i za održavanje, bila je glavni pokazatelj potencijalnog transfera opreme.

Kahl je to rekao tokom saslušanja usredotočenog na nadzor nad gotovo 32 milijarde dolara vojne pomoći koju je administracija predsjednika Joea Bidena pružila Ukrajini od početka ruske invazije, uključujući bespilotne letjelice, dalekometne artiljerijske sisteme i kapacitete protivvazdušne odbrane.

Procjena Pentagona da čak i za najbržu isporuku F-16 i istovremenu obuku je 18 mjeseci, „tako da zapravo ne štedite vrijeme ako započnete obuku ranije“, rekao je Kahl panelu.

Stvari komplikuje to što ne postoji jasna flota koju bi Ukrajina mogla dobiti, kaže Kahl.

Mogli bi na kraju nabaviti britanske Tornade ili (švedske) Gripene ili (francuske) Mirage avione, tako da ne biste htjeli da ih trenirate na F-16“, rekao je.

Patria

- Reklama -

Popularno