Wednesday, March 29, 2023
Home Biznis Tucson najprodavaniji evropski kompaktni SUV

Tucson najprodavaniji evropski kompaktni SUV

Iako je segment SUV vozila sada značajan u Evropi, još je bio u povoju kada se Hyundai TUCSON pojavio prije dvije decenije. Od svog lansiranja 2004. godine, Hyundai najprodavanije vozilo je neprekidno pomjerao trend unaprijed.

Sada u svojojoj četvrtoj generaciji, TUCSON nastavlja da dokazuje svoju popularnost kod evropskih kupaca.

Prema brojkama koje je sakupio JATO Dynamics, globalni dobavljač automobilske poslovne inteligencije, TUCSON je postao najprodavaniji auto u Evropi u segmentu kompaktnih SUV vozila u 2022. sa 150,803 registrovanih vozila. Iako evropsko tržište novih automobila iz godine u godinu bilježi pad u prodaji, prodaja modela TUCSON je porasla za 1% u odnosu na 2021.

Ove snažne prodajne performanse su obezbjedile da Hyundaijev popularan SUV srednje veličine zauzme osmo mjesto u ukupnom broju prodatih automobila u regionu.

TUCSON je dokazao da je popularan model u cijeloj Evropi u 2022, a posebno na najvećim Hyundai tržištima.

U Španiji, TUCSON je bio najprodavaniji model u poređenju sa svim auto proizvođačima u 2022. godini, sa akumuliranom prodajom od 21,985 vozila, zahvaljujući svojim najsavremenijim karakteristikama, vrhunskom dizajnu i nizu pogonskih sklopova koji odgovaraju svakom vozaču. Pored toga, Hyundai Motor Spain je završio na trećem mjestu po prodaji na španskom tržištu, dostigavši rekordni tržišni udio od 7.32 %.

U Velikoj Britaniji u 2022. Hyundai je ostvario svoj najveći tržišni udio ikada od 5% sa 80,419 novih automobila registrovanih u period od 12 mjeseci. Od toga, TUCSON je imao 27,839 registracija ili 35% od ukupne prodaje. Sa svojim nizom opreme, elegantnim dizajnom i pogonskim sklopovima sa niskom emisijom, SUV srednje veličine je zauzeo 5.3 % tržišnog udela u svom segmentu. TUCSON je bio najpopularniji SUV srednje veličine za britanske kupce i ukupno sedmi najprodavaniji auto u Velikoj Britaniji.

U Francuskoj, TUCSON je najpopularniji Hyundai model u 2022. sa skoro 18,000 registracija. Istovremeno, takođe je postao najprodavaniji model od svih brendova u Irskoj, sa prodatih 6,432 vozila, prenose automobili.ba.

- Reklama -

Popularno