Friday, March 31, 2023
Home BiH Narod i pravda kontinuirano ‘otima’ pozicije, nanosi političku štetu SDP-u i Našoj...

Narod i pravda kontinuirano ‘otima’ pozicije, nanosi političku štetu SDP-u i Našoj stranci

Piše: Amra Vrabac 


Dok lideri stranaka trojke Nermin Nikšić (SDP BiH), Elmedin Konaković (NIP) i Edin Forto (Naša stranka) pokušavaju izvesti „uspješni koncept trojke iz KS na više nivoe“, u Kantonu Sarajevo, na lokalnom nivou, već odavno ništa nije tako uspješno.

Proteklih dana to je kulminiralo u općini Novo Sarajevo gdje je načelnik Hasan Tanović koji je bio zajednički kandidat četvorke (trojka i tadašnji NBL) osvojio mandat, a zatim prešao u SDP. Tanović se u konačnici morao javno obračunati sa strankom Narod i pravda, tačnije pojedinim općinskim vijećnicima i šefom Kantonalne organizacije NIP-a Elvedinom Okerićem. Iz NIP-a su pokušali Tanovića predstaviti neuspješnim, a Tanović im je poručio da NIP „ima neku svoju pravdu“, ali da će javnost sve sama vidjeti.

Sukob unutar trojke nije tek počeo. Prošle godine slično je prošao i načelnik Centra Srđan Mandić (NS) koji je trpio kritike NIP-ovaca. Spominjao se čak i opoziv načelnika. Nisu Mandića štedjeli ni neki SDP-ovci. Sukob je privremeno utihnuo, ali je NIP dobio poziciju koja je pripadala Našoj stranci. Nebrojeno puta je predsjednik NIP-a Konaković istakao kako je upravo ta stranka svojom podrškom tokom kampanje doprinijela pobjedi Mandića. Pa bi, valjda, Mandić trebao biti do kraja života zahvalan Konakoviću i njegovoj stranci.

Nije prvi put da NIP preuzima zasluge za određene uspjehe trojke, a nije tajna ni da se u Kantonu Sarajevo smatraju šefom trojke. Tako je u aktuelnoj Vladi KS NIP imao apsolutnu većinu, a kada ih partneri nisu podržali kao što je slučaj sa ukidanjem odluke o zaštiti vjetrokoridora, NIP je sa sedam ruku preglasao svoje partnere. I nisu to tada zvali preglasavanjem već hrabrošću da u tom trenutku donesu takvu odluku.

Načelnik Novog Grada Semir Efendić također je trn u oku NIP-u koji sa još nekoliko stranaka ima većinu u Općinskom vijeću. Nije bolje prošao ni načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić kojem je NIP preuzeo zastupnika u Skupštini KS, a netrpeljivost se osjeti u Općinskom vijeću.

Ovih danas na sceni je novi sukob između gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić (SDP) i Mandića oko urušavanja elektrocentrale Valter Perić na Marijin Dvoru. Ko je trebao reagovati, šta je čija nadležnost, ko se ne bavi svojim poslom, sve smo to mogli pratiti na društvenim mrežama gdje su se Karić i Mandić obračunavali. Takvo ponašanaje naišlo je na osudu brojnih građana Sarajeva, ali i njihovih glasača koji su ih pozvali da sve neriješene probleme rješavaju na zvaničnim sastancima a ne na ovakav prizeman način.

Da odnosi unutar trojke nisu tako sjajni pokazuje i usporen proces formiranja nove Vlade KS. Zbog izbornog rezultata stranaka trojke koji je skoro pa ujednačen NIP ne može računati više na apsolutnu prevlast. No, umjesto da se SDP BiH kao najjača stranka ovog bloka na Općim izborima nametne kao lider i preuzme premijersku funkciju u KS oni rade na principu „daj šta daš“. Čini se da su NIP i Naša stranka ponovo više dobili nego što im pripada po izbornom rezultatu.

Mjesecima traje saga ko će voditi Kanton Sarajevo. Nakon dogovora Konakovića i Forte oko državnog nivoa gdje su obojica državni ministri, ni jedan ni drugi više i ne spominju Kanton Sarajevo. Iako je treća stranka po broju glasova u trojci Naša stranka je ponovo dobila pravo da predloži premijera. I to ne bi bilo moguće bez podrške NIP-a. Izbor je pao na Nihada Uka. O ministrima i resorima iz trojke ne žele javno govoriti. Umjesto da SDP dobije veći broj ministarstava jer je prepustio premijersku poziciju ova stranka imat će samo ministarstvo više ukoliko se nešto do polovine ove sedmice ne promijeni. NIP bi trebao dobiti također četiri ministarstva što je za tri manje nego u aktuelnoj Vladi KS. Možda je i to razlog zašto im se nije žurilo sa imenovanjem nove Vlade.

O ovim sukobima čiji je jedan od glavnih aktera NIP, Konaković se ne oglašava. Svoju snagu svaka od ovih stranaka vidjet će naredne godine na lokalnim izborima. Bit će interesantno vidjeti da li će SDP ponovo drugim strankama dati prednost u predlaganju načelnika ili će konačno preuzeti vodeću ulogu.

No, dok Nikšić čeka premijersku poziciju u Vladi FBiH, SDP-u sve više štete nanose i vlastiti kadrovi. Zbog lošeg pregovaranja, pokazat će se i neprirodne koalicije, Socijaldemokratska partija može izgubiti mnogo u narednim političkim borbama.

Patria

- Reklama -

Popularno

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com