Friday, March 31, 2023
Home Sport Loše vijesti za Bordo tim: Teren na stadionu Koševo bi mogao biti...

Loše vijesti za Bordo tim: Teren na stadionu Koševo bi mogao biti spreman tek u aprilu

Fudbalski klub Sarajevo neće se vraćati na Koševo prije aprila, što su jako loše vijesti za Bordo tim u jeku borbe za izlazak u Evropu, a koji praktično kompletnu sezonu igra van svog stadiona. Podatak da su ove sezone kao domaćini igrali na četiri različita stadiona (računajući i idući meč protiv Željezničara) vjerovatno je presedan u svijetu nogometa i za rubriku “vjerovali ili ne”.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić ugostio je danas predstavnike Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine na čelu sa predsjednikom Vicom Zeljkovićem i selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine u nogometu Faruka Hadžibegića.

Na sastanku je između ostalog razgovarano o završetku projekta rekonstrukcije travnjaka na stadionu “Asim Ferhatović Hase” čiju realizaciju finansiraju UEFA i NS/FS BiH sa 75% ukupne vrijednosti projekta, dok je preostalih 25% obezbijeđeno u budžetu Općine Centar, prenosi Klix.

Ukupna vrijednost projekta je 2.487.405 KM, dok Fudbalski klub Sarajevo ugovorom preuzima sve troškove održavanja terena u periodu od deset godina.

Iz Nogometnog saveza BiH su istakli da su svi infrastrukturni radovi završeni, a da okončanje realizacije projekta isključivo zavisi od klimatskih prilika koje su preduslov za puštanje u funkciju obnovljenog travnjaka, te bi teren trebao biti spreman tek u aprilu.

Na taj način nastavljena je agonija koševskog ligaša koji je na svom stadionu odigrao samo dvije utakmice na startu sezone, nakon čega su zbog rekonstrukcije terena prešli na zeničko Bilino polje.

Nedavnu ligašku utakmicu protiv Zrinjskog igrali su kao domaćini na stadionu Veleža u Mostaru, a u naredna dva susreta “ugostit” će Željezničar i Velež u Trening centru Nogometnog saveza BiH u Zenici.

Još od 9. augusta prošle godine FK Sarajevo čeka na završetak radova i povratak na stadion “Asim Ferhatović Hase”. Prvobitno je rok za postavljanje terena bio kraj oktobra, zatim početak marta, ali sada je sve prolongirano za april.

Sarajevo je tako direktno oštećno i rezultatski i finansijski, te iako je jasno da je u pitanju dugoročna investicija, pitanje je da li će se klubu s Koševa isplatiti, pogotovo ako ostanu bez plasmana u Evropu.

U tom slučaju izgubljena finansijska sredstva bit će gotovo jednaka vrijednosti projekta rekonstrukcije Koševa, a izgubljeno povjerenje navijača i rezultatska katastrofa teško bi se mogli nadoknaditi i imali bi duboke posljedice.

Čelnici kluba s Koševa zbog prvobitne račnunice na račun Saveza “mudro” šute i ni u jednom trenutku nisu digli glas protiv, sada već, potpuno neregularne sezone u Premijer ligi, gdje je Bordo klub platio najveću cijenu “projekta rekonstrukcije travnjaka” koji je slavodobitno najavljen, a ispostavio se kao potpuni fijasko.

Podsjetimo, u prvoj fazi rekonstrukcije travnjaka u Premijer ligi BiH, osim stadiona Asim Ferhatović Hase, radilo se i još se radi na stadionima Rođeni u Mostaru, Tušanj u Tuzli, Gradski stadion u Banjoj Luci i Pod Bijelim Brijegom u Mostaru.

Samo su Široki Brijeg, Željezničar, Posušje i Leotar sve domaće utakmice odigrali na svom stadionu, što je presedan kakav se ne pamti u jednom prvenstvu.

- Reklama -

Popularno

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com