Wednesday, March 29, 2023
Home Biznis Bh. prerađivači u problemima zbog nedostatka ambalaže

Bh. prerađivači u problemima zbog nedostatka ambalaže

Destabilizacijom tržišta i proizvodnih pogona nakon ruske agresije na Ukrajinu, pred bh. prerađivačima teška je i neizvjesna sezona. Prehrambena industrija je u problemima jer u fabrikama nedostaje ambalaže. U preduzećima koja se bave preradom i konzervisanjem voća i povrća kažu da zbog ovog problema ne mogu da ugovaraju količine za otkup.

Pred proizvođačima je teška i neizvjesna sezona. U ovo doba godine povrtlari bi već trebali imati plan sjetve povrća za predstojeću sezonu. Međutim, organizovana proizvodnja dovedena je u pitanje – ambalaža ove godine diktira količine i cijene gotovih proizvoda.

– U zavisnosti od nabavke ambalaže i količine koju uspijemo obezbijediti pozicioniraćemo se prema ukupnoj ovogodišnjoj proizvodnji – kaže Stevo Filipović, direktor PI Sava Semberija.

 – U jednoj tegli proizvoda učešće, konkretno, same paprike je sišlo ispod 30%, što nekad nije bio slučaj. Problem je ne samo sa staklenom nego generalno s ambalažom i nastojaćemo putem naših konzulata i predstavništava da vidimo na koji način možemo pomoći našim velikim proizvođačima – navodi Savo Minić, ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS-a (SNSD).

Ovogodišnjim Pravilnikom za raspodjelu podsticaja u poljoprivredi, tvrde u resornom ministarstvu, predviđene su mjere za skladišne i pakerajske kapacitete, kao i nabavka ambalaže. U fabrici Sava Semberija ovih dana planiraju sastanak s oko 400 poljoprivrednih proizvođača kooperanata iz Bosne i Hercegovine kako bi dogovorili potrebne količine i visinu otkupne cijene za ovogodišnju sezonu prerade.

– Nadamo se da ćemo uspjeti u proizvodni proces ući potpuno spremni. Trenutno radimo list kupusa za tržište Dubaija i džem od šipurka. Paralelno se radi parcijalno i remont fabrike i nadamo se da ćemo biti potpuno spremni za ovogodišnju proizvodnju – ističe Filipović.

Cijene svih faktora proizvodnje znatno su više, što će svakako utjecati i na cijenu finalnog proizvoda.

– Jako je skupo i gorivo i repromatrijal, mnogi proizvođači su odustali. Upitno je i kakva će biti cijena i kolike će biti količine – kaže poljoprivredni proizvođač Maden Lazić.

S obzirom na to da plate i kupovna moć građana ne prate povećanje cijena, proizvođači su zabrinuti da će uvozna, jeftina roba tek sada preovladati na domaćem tržištu.

Izvor: FTV

- Reklama -

Popularno