Thursday, March 30, 2023
Home Sport FIBA objavila listu Evropljana koji su odigrali sve mečeve kvalifikacija, među njima...

FIBA objavila listu Evropljana koji su odigrali sve mečeve kvalifikacija, među njima tri Zmaja

Uzbuđenja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo su ostala iza nas, a plasman na planetarnu smotru, kada su selekcije iz Evrope u pitanju, izborile su Srbija, Latvija, Grčka, Francuska, Litvanija, Crna Gora, Njemačka, Finska, Slovenija, Italija, Španija i Gruzija.

Sistem takmičenja je bio kao i prethodnih godina, jako zahtjevan i težak, igralo se u takozvanim FIBA prozorima, a nijedna selekcija nije odigrala nijednu utakmicu, a da nije bilo velikih promjena u sastavu tima.

Na kraju kvalifikacija, a na osnovu detaljnih analiza svih mečeva ustanovljeno je da su svega 23 košarkaša odigrala sve utakmice u evropskim kvalifikacijama za svoje selekcije. Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) objavila je spisak tih igrača, na kojem su se našla i tri reprezentativca Bosne i Hercegovine. To su Amar Gegić, Aleksandar Lazić i Kenan Kamenjaš (BiH).

Spisak od 23 igrača koji mogu da se pohvale da nisu propustili ni jedan duel u kvalifikacijama za Svjetsko prvensto, također sačivanjavaju: Zoran Nikolić i Nemanja Radović (Crna Gora), Mikael Jantunen, Sasu Salin, Elias Vatonen (Finska), Thad McFadden, Giorgi Shermadini, Kakhaber Jintcharadze (Gruzija), Justus Hollatz (Nemačka), Dairis Bertans, Klavs Cavars, Andrejs Grazulis (Letonija), Alexandre Libert (Belgija), Tomaš Kyzlink (Češka), Akos Keller (Mađarska), Trygvi Hilansson, Aegir Steinarsson (Island), Tomer Ginat, Nimrod Levi (Izrael), Kaye van Der Vuurst (Holandija).

Po jedan meč, a samim tim i priliku da se nađu na listi momaka koji su odigrali sve mečeve u kvalifikacijama za Mundobasket, što je na osnovu sistema takmičenja, zaista podvig, propustili su Marko Jagodić Kuridža (Srbija), Adin Vrabac (BiH), Benedek Varadi (Mađarska), Elvar Fridriksson, Jon Axel Gudmondsson, Sygtryggur Bjornsson, Karl Jonsson (Island), Joel Parra (Španija), Denys Lukashov i Illiya Sydorov (Ukrajina).

Žrijeb za Mundobasket na rasporedu je 29. aprila, žrijeb čekaju 32 selekcije koje će biti podijeljene u osam grupa, a po dvije ekipe iz svake grupe će izboriti plasman u narednu fazu takmičenja.

Što se tiče reprezentacije BiH, naše Zmajeve u avgustu očekuje učešće u predkvalifikacijama za Olimpijske igre.

- Reklama -

Popularno

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com