Thursday, March 30, 2023
Home Balkan EU ubrzava isporuku granata haubice za Ukrajinu

EU ubrzava isporuku granata haubice za Ukrajinu

Zvaničnici Evropske unije i zemlje iz 27-članog bloka razgovaraju o planovima za izdvajanje dodatnih milijardu eura, kao i o uspostavljanju zajedničke šeme nabavke za ubrzanje isporuke artiljerijskih granata haubica za koje Ukrajina kaže da su ključne za suzbijanje ruskih snaga, javio je AP.

S obzirom da se Ukrajina suočava s nedostatkom municije za borbu protiv Rusije, ideju o uspostavljanju plana akcije sličnog onom koji je osmišljen tokom pandemije koronavirusa za kupovinu vakcina prvi put je iznijela estonska premijerka Kaja Kallas prošlog mjeseca.

Prema zvaničniku EU sa direktnim saznanjima o projektu koji je informisao novinare u četvrtak, sada je prioritet garantovati brzu isporuku artiljerijskih granata kalibra 155 mm ukrajinskim oružanim snagama. Zvaničnik nije bio ovlašten da govori javno jer je plan još u fazi finalizacije.

EU pomaže Ukrajini kroz svoj European Peace Facility — fond koji se koristi za nadoknadu troškova državama članicama koje pružaju oružje, municiju i vojnu podršku Ukrajini. Prema najnovijem prijedlogu, državama članicama koje odmah isporuče municiju garantovano bi da će se brzo otplatiti i uz visoke stope nadoknade.

Da bi finansirale projekat, države članice bi trebale da iskoriste dodatnih milijardu eura nakon što su se već u decembru složile da dopune Evropski fond za mir za još 2 milijarde eura, uz mogućnost dodatnih 3,5 milijardi.

EU će također poticati treće zemlje da se pridruže fondu, rekao je zvaničnik.

U razgovorima smo sa Norvežanima, uz potencijalno interesovanje Kanađana“, dodao je.

Paralelno, Evropska odbrambena agencija bi agregirala zahtjeve država članica za obnavljanje zaliha i vodila brzu proceduru za direktne pregovore sa industrijskim dobavljačima municije u Evropi. Prema riječima zvaničnika, ukupno 12 kompanija u devet država članica proizvodi municiju kalibra 155 mm. Evropska komisija potaknut će ih da pojačaju proizvodnju, uz garancije dugoročne potražnje, čineći projekat zanimljivim za njih, rekao je zvaničnik.

Prema različitim procjenama, Ukrajina ispaljuje 6.000-7.000 artiljerijskih granata dnevno, oko trećine ukupnog broja ruskih.

O planu će raspravljati ministri odbrane EU sljedeće sedmice prije nego što ga ministri vanjskih poslova i odbrane dalje razmotre na sastanku 20. marta. Lideri bi ga zatim mogli odobriti tokom samita u Briselu 23. i 24. marta.

Patria

- Reklama -

Popularno

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com