Wednesday, March 29, 2023
Home BiH Rade Grujić optužen za silovanje žene. Uradio je to samo zato što...

Rade Grujić optužen za silovanje žene. Uradio je to samo zato što je Bošnjakinja!?

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 23. februara, kojom se optuženi Rade Grujić tereti za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Rade Grujić od aprila do kraja jula 1992. godine za vrijeme rata u BiH, u vrijeme dok je trajao širok i sistematičan napad pripadnika Teritorijalne odbrane Općine Zvornik, kasnije Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija srpskih snaga, na području općine Zvornik, koji je bio usmjeren protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području te općine, znajući za takav napad te da njegove radnje čine dio napada u svojstvu pripadnika čete Snagovo TO Zvornik, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe zajedničkog člana 3. Ženevske konvencije, tako što je prisilio jednu osobu na seksualni odnos, saopćeno je iz Suda BiH.

On se tereti da je za vrijeme dok se u nezakonitom zatočenju nalazilo više stotina civila bošnjačke nacionalnosti u selu Liplje, koji su višestruko zlostavljani a veći broj žena seksualno zlostavljan, došao u kuće u kojoj su bili zatvoreni civili, te prijetnjom silom i opasnosti po život i zdravlje oštećene osobe počinio silovanje žrtve, žene bošnjačke nacionalnosti.

Grujić je bio pripadnik čete Snagovo Teritorijalne odbrane Zvornik. Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 22 svjedoka, među kojima i stručnog vještaka, kao i prilaganjem 60 materijalnih dokaza.

Policijski službenici Granične policije BiH, na temelju raspisane potjernice Tužilaštva BiH uhapsili su Grujića početkom februara na graničnom prijelazu Karakaj kod Zvornika. Sud BiH je tada na prijedlog Tužilaštva BiH, odredio Grujiću pritvor od 30 dana.

- Reklama -

Popularno