Thursday, March 30, 2023
Home BiH Nijedna firma iz BiH nije na listi 1.000 najbrže rastućih u Evropi

Nijedna firma iz BiH nije na listi 1.000 najbrže rastućih u Evropi

Financial Times objavio je svoju sedmu listu FT 1.000 najbrže rastućih firmi u Evropi, među kojima ove godine nema nijedne firme iz BiH.

Lista se temelji, između ostalog, na rastu prihoda u tri godine do 2021. godine. Mnoge firme koje se bave turizmom, ugostiteljstvom ili maloprodajom zbog korone su se borile za preživljavanje, ali one koje se bave tehnologijom ili e-trgovinom doživjele su procvat, piše FT koji najavljuje da će 21. marta objaviti poseban izvještaj o ovom rangiranju i firmama.

FT 1.000 objavljuje The Financial Times u saradnji s njemačkom statističkom firmom i portalom Statista, popis prikazuje firme koje su ostvarile najvišu stopu rasta između 2018. i 2021. godine, a da bi se rangirale na listu morale su ostvariti minimalno 100.000 eura prihoda 2018. godine te minimalno 1,5 miliona eura prihoda 2021. godine.

Najnovija lista najbrže rastućih evropskih firmi FT/Statista objavljena je upravo u trenutku kada je rat u Ukrajini ušao u drugu godinu, ali u ovoj je anketi vidljiv trajni utjecaj Covida-19.

Najviše rastućih firmi dolazi iz Italije, Njemačke, Austrije, a na listi su se našle i pet firmi iz Hrvatske. Što se tiče gradova, London je zadržao svoju poziciju grada s najvećim brojem brzorastućih firmi, već sedmu godinu zaredom, s 83 navedene firme, a slijede ga Pariz (34) i Milano (33).

- Reklama -

Popularno

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com