Friday, March 31, 2023
Home regija Recep Tayyip Erdogan se izvinio žrtvama zemljotresa: “Molim da mi oprostite”

Recep Tayyip Erdogan se izvinio žrtvama zemljotresa: “Molim da mi oprostite”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je u ponedjeljak od stanovnika pokrajine Adiyaman “oprost” zbog kasnog dolaska spasilačkih ekipa s obzirom na to da je to područje na jugoistoku zemlje bilo među najpogođenijima u zemljotresu 6. februara.

“Zbog razornog učinka dva zemljotresa i lošeg vremena nismo u prvim danima katastrofe u Adiyamanu mogli raditi kako smo željeli. Zbog toga molim da mi oprostite“, rekao je Erdogan tkom posjete Adiyamanu.

Šef države stigao je u taj grad tri sedmice nakon zemljotresa koji je u Turskoj i susjednoj Siriji odnio živote više od 50.000 ljudi. Turski predsjednik, na vlasti već 20 godina i s ambicijom da zadrži funkciju nakon izbora 14. maja, predmet je žestokih kritika zbog sporosti države u pomoći unesrećenima.

“Toliko puno zgrada i objekata je uništeno da, nažalost, nismo bili onoliko brzi koliko smo se nadali“, rekao je Erdogan.

Priznao je “propuste” u odgovoru na zemljotrese, dodajući da je “nemoguće biti potpuno pripravan na katastrofu takvih razmjera”.

U Adiyamanu i pokrajini Hatay ljudi su izrazili veliko nezadovoljstvo odgovorom vlasti na prirodnu katastrofu. Mehmet Yildirim tvrdi da 34 sata nakon prvog zemljotresa nije vidio “nikoga”, ni predstavnika države, niti policiju ili vojsku, već su bili “prepušteni sami sebi”.

Erdogan je u ponedjeljak obećao izgradnju oko 50.000 novih stanova u Adiyamanu. U 11 pokrajina pogođenih razornim zemljotresima potrebno je izgraditi oko 309.000 stambenih jedinica.

- Reklama -

Popularno

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com