Wednesday, March 29, 2023
Home Balkan Čanak: “Evropskim sporazumom Kosovo postaje nezavisno”

Čanak: “Evropskim sporazumom Kosovo postaje nezavisno”

Nenad Čanak, osnivač Lige socijaldemokrata Vojovodine za N1 u emisiji Pressing je prokomentarisao Evropski sporazum Kosova i Srbije.

Na pitanje ko je Evropskim sporazumom između Kosova i Srbije dobio, a ko izgubio, Čanak odgovara:

“Niko tu nije pobijedio. To je jednostavno ponuda koja se ne može odbiti i u tom sporazumu imate dvije tačke. Jedna je problematična za premijera Kurtija a druga za predsjednika Vučića.”

Ističe da “nema sumnje da Kosovo tu dobija nezavisnost”.

“Kurti dobija pristup međunarodnim organizacijama, praktično i neupitno priznanje Kosova pošto se u tački tri. koliko sam ja to pročitao. jasno piše da odnosi između Prištine i Beograda treba da se razvijaju u skladu sa dokumentima UN-a o odnosima između država. Time se Kosovo priznaje kao nezavisna država i uspostavljaju se odnosi između dvije države”, istakao je Čanak.

Vučiću je. dodaje, najvažnija Zajednica srpskih opština – da dobije RS na sjeveru Kosova.

“To neće biti kao RS jer tamo živi 36 hiljada i to nema utjecaja na dvomilionsko stanovništvo Kosova”, pojasnio je Čanak.

Kada je riječ o onima koji u Srbiji Vučića zovu izdajnikom zbog ovog sporazuma, Čanak kaže da su oni pretendenti na vlasti.

“Oni žele da budu veći Vučić od Vučića, oni su svi navezani na rusku priču”, ističe Čanak.

Evropska unija je prestala da bude motivacioni faktor kakva je bila prije 20-30 godina, kaže Čanak. a na pitanje da li će zbog sporazuma Vučić biti heroj ili izdajnik, odgovara:

“Lako je biti pošten, što bi rekla moja jedna prijateljica, kad te niko neće. S druge stranke lako je biti heroj kada nemaš drugog izlaza. Neće Vučić ući u historiju po tome neće sigurno, ali da su se za vrijeme njegove vladavine desile važne stvari u historiji ovih prostora, to je sigurno.”
Izbori u Crnoj Gori

Rusija će se sasvim sigurno, tvrdi Čanak, “involvirati, odnosno već jeste u izbore u Crnoj Gori”. Za njega nema sumnje da Rusija favorizuje protivnike Mila Đukanovića. koja u tome ima svoj cilj.

“Iza svega toga potreba Rusije na Sredozemlju jer je gubitak Krima sasvim izgledna opcija. Neophodno joj je nešto da postavi vojni sistem u Sredozemlju i to samo može biti samo u Crnoj Gori”, naglašava Čanak.

Za poboljšanje stanja u Srbiji smatra da treba proteći mnogo promjena – od obrazovanja, do toga prestanka miješanja crkve u politiku, što je, prema njegovom mišljenju, nedopustivo.

- Reklama -

Popularno