Sunday, March 26, 2023
Home Biznis Prodata zgrada koja je jedan od simbola Beograda

Prodata zgrada koja je jedan od simbola Beograda

Beogradska Geneks kula je prodata za 2,4 milijarde dinara (oko 20,4 miliona eura).

Za kupovinu se nadmetalo 7 kupaca, među kojima i poznate srpske kompanije, ali ko je novi vlasnik i dalje se ne zna jer je krajnju cijenu izlicitirao zastupnik kupaca.

Kako “Blic Biznis” saznaje u trci za kupovinu Zapadne kapije Beograda, bili su:

  • NR DEVELOPMENT
  • Singidunum univerzitet
  • Zvonko Gobeljić
  • Tardycon holding limited
  • Samers
  • Exeone
  • Eureka bar

Poslovni dio Geneks kule na samom početku prodavan je za dvije milijarde dinara. Sada je bio procenjen na 834 miliona dinara. Cijena je praktično pala sa 17 na oko 7 miliona eura, a licitacijom je preskočila početni prag i završila na nešto više od 20 miliona eura.

Prvo javno nadmetanje u 2022. godini bilo je 23. maja i proglašeno je neuspuešnimj jer nije bilo zainteresovanih kupaca, objavila je tada Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Početna cijena na prvom nadmetanju iznosila je nešto preko 2 milijarde dinara. Geneks kula ili poslovna polovina “Zapadne kapije Beograda” po drugi put oglašena je na prodaju 25. jula, a na tom nadmetanju cijena je iznosila 1,46 milijardi dinara.

Kako poslovni dio Geneks kule ne bi otišao u ruke stranog ili privatnog investitora, stanari stambenog dijela i okolnih zgrada nedavno su održali protest. Traže da se prodaja zaustavi i predlažu da ovaj simbol Beograda kupi država, piše Blic.

Privredni sud u Beogradu je još marta 2017. proglasio bankrot u Generaleksportu, a u stečaju je od 2015. U stečaju je godinama i njena kćerka firma ICG.

Na prodaju je ponuđeno 28 poslovnih prostora ukupne površine 14.943 metra kvadratna, kao i prostori između 27. i 37. sprata čija je ukupna površina 1.450 kvadrata. U cjelinu je uvrštena i garaža površine ko 9.000 kvadrata, kao i 10 garažnih prostora površine 6.445 kvadrata.

Zašto Geneks ne može da se proda?

Nedavno je za “Blic Biznis” procenitelj Milić Đoković rekao da zgrada mora kompletno i adekvatno da se sredi, jer je dosta propala zbog neulaganja. Kako kaže, nije problem za kupca da je plati, već je problem mnogima šta da radi sa tom zgradom. Čak i lokali koje zgrada ima nisu poželjni ni za trgovce, jer ne postoji prilaz automobilom, što današnji kupac očekuje.

– Ja sam svojevremeno predlagao da se to malo sredi, i da se iznese ozbiljnim svjetskim investitorima na sajmovima u Štutgartu, Kanu, Kini, Dubajiu, da ne prodajemo samo sirovinu. Više košta adaptacija nego pravljenje novog objekta. Mora bar malo da se našminka, da se sredi i da se dovede u funkcionalno stanje da bi privuklo kupce. A zatim da se ponovo oglasi super brend ili kao novi proizvod. Tada bi mogla da se proda čak i po početnoj cijeni, rekao je svojevremeno Đoković.

Prodaja traje skoro deceniju

Geneks kula početkom 2009. godine je bila prvi put ponuđena na prodaju, kada je početna cijena bila 20,8 miliona eura.

Zainteresovani kupci su trebali da za učešće na aukciji uplate depozit od 1,56 miliona eura. Kupac je takođe bio u obavezi da u radni odnos primi 61 zaposlenog u Geneks kuli, što se nije desilo.

Agencija za privatizaciju je zatim, 14.07.2010 objavila da je Geneks ponovo na prodaju. Kula na Novom Beogradu u vlasništvu kompanije “Generaleksport” bila je ponuđena po početnoj cijeni od 15,6 miliona eura. Ipak, aukcija koja je bila zakazana za 6. septembar te godine završila se neuspješno.

 

- Reklama -

Popularno