Sunday, March 26, 2023
Home Balkan Dean Džebić: Novi tenkovi će omogućiti Ukrajini novu manevarsku snagu, te sposobnost...

Dean Džebić: Novi tenkovi će omogućiti Ukrajini novu manevarsku snagu, te sposobnost formiranja operativnih borbenih grupa

Mišljenja da će tenkovi na volšeban način promijeniti tok rata u Ukrajini su dosta pogrešna, ali tenk je i dalje prema vatrenoj moći, prema oklopnoj zaštiti, balističkoj zaštiti i autonomiji rada “kralj fronta”, ocijenio je u razgovoru za Fenu vojni analitičar Dean Džebić u povodu najave slanja tenkova zapadnih zemalja Ukrajini radi zaustavljanja ruske agresije.

Kada su u pitanju tenkovi zapadnih zemalja, obrazlaže Džebić, radi se o zapadnoj filozofiji koja je više naklonjena na kvalitativnu vrijednost. Sa druge strane, škola nekadašnjeg Sovjetskog Saveza bila je škola kvantiteta. Radili su tenkove po jednoj serijskoj proizvodnoj koja je u stvari imala jedno prototipsko testiranje, a tenkovi zapadnih zemalja prolaze testiranje od prvog do posljednjeg dana službe.

Kao pomoć Ukajini najavljeni su tenkovi Challenger II, Abrams N1 i Leopard 2A4 i 2A6, a Džebić kaže da su u proizvodnji tenkova njemačke kompanije i dalje “Bog rata”.

Kada se govori o njemačkoj odluci više se radi o jednoj političkoj dimenziji, kancelar Olaf Scholz je napokon prelomio da treba pomoći Ukrajini, ali je samim tim zakucao posljednji ekser u specijalne odnose između Njemačke i Rusije koji su bili zasnovani na energetskoj saradnji – rekao je on.

Od najavljenih tenkova za održavanje je najteži američki Abrams, koji iziskuje velika naprezanja logističkih baza. Njegova autonomija je više od 500 kilometara, ali ta autonomija ima normiran serijski remont svakih 200 borbenih kilometara što je veoma zahjevno.

Od britanskih tenkova Chellenger samo je jedan uništen u borbenoj operaciji, u Iraku 2003. godine kada je u “prijateljskoj vatri” jedan Challenger uništio drugog.

To je tenk koji nikad nije uništen u borbenom dejstvu, ali je tenk koji je izuzetno kompliciran za tehnološko održavanje. Tenk ima svoj software, kompjuter, čitav jedan set raznih čipova za nadgledanje prednjeg kraja, zadnje i bočne projekcije… – navodi Džebić.

Tenkovi Leopard su u stvari oličenje njemačke filozofije tenkova zasnovane na dobroj balističkoj zaštiti, kvalitetnom i pouzdanom topu, ali i sa hroničnim problemom sa transmisijom koji je doduše riješen u verziji Leopard 2A6. Džebić naglašava da treba istaći da Leopard ima borbeno iskustvo iz Sirije, gdje su ga uspješno uništavali sovjetskim raketama, ali ne treba od toga “praviti famu”. Svaki tenk je uništiv i ključna stvar na terenu je filozofija upotrebe tenka.

Međutim, osnovna obuka posade tenka je šest mjeseci. Također se mijenja i filozofija, jer su sovjetski tenkovi sa tri člana posade, a zapadni sa četiri člana. Dakle u samom procesu obuke i planiranja mora se voditi računa o povećanju broja posade. Naime, sovjetski tenkovi imaju autopunjač, što je bio njihov specijalitet u vojnom inžinjerstvu, a zapadni tenkovi to nemaju, nego imaju posebnog člana posade koji puni top – naveo je Džebić.

U svakom slučaju, tenkovi će omogućiti Ukrajini formiranje novih tenkovskih postrojbi, novu manevarsku snagu, te sposobnost formiranja operativnih borbenih grupa koje će djelovati interventno ili djelovati ofanzivno, zaključio je Džebić u razgovoru za Fenu.

FENA

- Reklama -

Popularno